ACTUEEL

CZ mag van NZa proefdraaien met leefstijl-coach

Zorgverzekeraar CZ heeft van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) groen licht gekregen om in een pilot leefstijl-coaching te vergoeden om chronische ziekten te voorkomen of te stabiliseren. CZ gaat de komende drie jaar met de methode proefdraaien in Oosterhout, Oostelijk Zuid- Limburg en Den Bosch.

Mensen met een (hoog risico op een) chronische aandoening hebben op grond van de zorgverzekering recht op zorg op het gebied van leefstijl. In de praktijk is het zorgaanbod versnipperd. Ook zijn er niet altijd voldoende gekwalificeerde zorgaanbieders. Bovendien komt de vergoeding meestal uit een aanvullende verzekering, zodat een beperkt aantal verzekerden in aanmerking komt voor leefstijl-coaching.

Gecertificeerd

CZ heeft nu toestemming gekregen om te experimenten met een vergoeding voor de inzet van gecertificeerde leefstijlcoaches. De leefstijlcoaches zijn opgeleid aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid en geregistreerd in het landelijk kwaliteitsregister van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Leefstijlprofessionals (NBLP).

Onderzoek

De driejarige proef van CZ start dit voorjaar in drie regio’s. De resultaten van het programma worden wetenschappelijk geëvalueerd in samenwerking met onderzoeksinstituut NUTRIM van de Universiteit Maastricht en de academische werkplaats Preventie Verzekerd, een samenwerkingsverband van CZ met de Universiteit van Tilburg (Tranzo). Op basis van de resultaten besluit de NZa of deze vorm van zorg via een reguliere zorgprestatie bekostigd zou moeten kunnen worden.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

de Jong

26 maart 2014

iets voor jou

Top