ACTUEEL

Nederlands tabaksbeleid scoort slecht

Het Nederlandse tabaksbeleid scoort onvoldoende in de donderdag gepubliceerde Europese ranglijst (Tobacco Control Scale). Met deze lijst wordt het beleid van 34 landen met elkaar vergeleken en beoordeeld.

Op het terrein van reclameverboden en hulp bij stoppen scoort Nederland goed. Daarentegen scoren de Nederlandse gezondheidswaarschuwingen onvoldoende. Ook het ontbreken van publiekscampagnes en het budget voor tabaksontmoediging kost punten. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland voeren de lijst aan met 74 en 70 punten. Nederland staat op de dertiende plaats met 47 van de 100 punten. Nederland heeft sinds 2010 geen vooruitgang geboekt.

De Europese tabaksranglijst werd donderdag tijdens het zesde Europese congres over roken en gezondheid (ECTOH) in Istanbul gepresenteerd. De rangorde wordt samengesteld door een set aan effectieve maatregelen voor tabaksontmoediging te wegen, zoals de prijs van tabak, rookverboden in openbare ruimten, goede voorlichting en voldoende budget voor tabaksontmoediging.

Verhogen prijs

Het verhogen van de prijs van tabak is een van de meest effectieve maatregelen om te voorkomen dat jongeren met roken beginnen.  Nederland zet hier niet op in, stelt KWF Kankerbestrijding in een reactie op de ranglijst. “De Nederlandse prijs voor een pakje sigaretten is minder dan de helft van de prijs die in Noorwegen geldt. In kiosks in Noorwegen betaal je 13,25 euro voor een pakje, waar je in Nederland ongeveer 6 euro betaalt. Ook de prijzen van sigaretten in Engeland en Ierland zijn een stuk hoger met 8 tot 9 euro.” In de Europese ranglijst wordt niet alleen naar de prijs gekeken, maar ook naar de koopkracht. De hoogste score (30 punten) die een land kan krijgen op het criterium ‘prijs’ is voor een ‘gewogen prijs’ van 8,50 euro. Voor Nederland zou in dat geval een pakje van het meest verkochte merk 10,88 euro moeten kosten.

Gevolgen van roken

Jaarlijks overlijden bijna 19.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. Dat blijkt uit gegevens van KWF Kankerbestrijding. Ruim 11.000 daarvan aan kanker. Niet alleen de kans op longkanker, maar de kans op 16 andere kankersoorten wordt vergroot door roken. Naast kanker vergroot roken ook de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, longproblemen, diabetes en vele andere ziekten.

De Britse beroepsbond van artsen heeft onlangs een initiatief genomen om roken op termijn uit te bannen. De artsen pleiten voor een strenge anti-rookwet die de verkoop van tabak aan iedere Brit die na 2000 is geboren verbiedt. Dit generatiegebonden tabaksverbod betekent het dat het tabaksgebruik in de loop der jaren voor iedereen illegaal wordt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top