ACTUEEL

Mijlpaal voor Obamacare

Obamacare, dat miljoenen onverzekerde Amerikanen aan een ziektekostenverzekering moet helpen, bereikt maandag een mijlpaal. Dan eindigt de eerste ronde inschrijvingen voor een verplichte gezondheidsverzekering. Waarschijnlijk komt het totale aantal aanmeldingen maandag in de buurt van de 7 miljoen.

Amerikanen die maandag ondanks de deadline nog geen verplichte ziektekostverzekering hebben, hoeven niet te vrezen dat ze direct op 1 april meteen een boete krijgen. Wanneer ze een goed excuus hebben, krijgen ze nog een tijdje respijt.

Website

Een reden kan zijn dat de overheidswebsite waar ze zich hadden moeten aanmelden niet goed werkte. Met die website zijn sinds het begin technische problemen, vooral als veel mensen tegelijk zich proberen aan te melden. De deadline is daardoor al meerdere keren opgeschoven.

De 'Patient Protection and Affordable Care Act', zoals Obamacare eigenlijk heet, verplicht de 48 miljoen voorheen onverzekerde Amerikanen een zorgverzekering af te sluiten. Mensen die dat niet kunnen betalen krijgen steun, maar degenen die uiteindelijk overblijven zonder verzekering krijgen een boete.

Weerstand

De wet stuit in de VS nog altijd op veel weerstand. Volgens de laatste peilingen vindt maar 26 procent het een goed idee. Toch hadden vorige week al 6 miljoen mensen zich aangemeld. Dat was ook het streefgetal voor de deadline van Barack Obama, voor wie de wet een van de kronen op zijn presidentschap moet zijn. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

31 maart 2014

Ik heb dit standpunt al een aantal maal verkondigt, met name richting de redactie van skipr. Welk informatienut heeft dit? Ik begrijp best dat Obamacare gezien wordt als een soort vernederlandsing van het Amerikaanse zorgstelsel. Dat we daar trots op zijn. Maar waarom dan ook iedere keer zo positief? Als slechts 7 van de 48 miljoen mensen die zich aan moesten sluiten aangesloten zijn is de invoering van de wet tot nu toe een ramp. Dat zelfs bondgenoten van Obama inmiddels tot de conclusie zijn gekomen dat de structurele problemen van de Amerikaanse gezondheidszorg niet opgelost worden door deze wet, integendeel, mag daar best aan toegevoegd worden. Obamacare is in het nieuws in Nederland over gezondheidszorg absoluut niet relevant. Misschien alleen voor al diegenen die Obama op een voetstuk hebben.

peltenburg

1 april 2014

en als de Amerikaanse gezondheidszorg dan de meest inefficiëntste is ter wereld, waarom neemt de NL politiek dan steeds meer besluiten die er toe leiden dat ons gezondheidszorg systeem steeds meer gaat lijken op dat van Amerika? Marktwerking DBC systeem enz enz. Onze medisch specialisten verdienen in veel gevallen meer dan hun Amerikaanse collega's waarom moet dat zo zijn? Zou de balkenende norm = 225.000 euro per jaar eigenlijk niet voldoende moeten zijn? Zo zijn er talloze voorbeelden van veramerikanisering van ons gezondheidszorg systeem die ongezond zijn!

Bos

1 april 2014

@ Anoniem en Peltenburg: de wereld is groter dan Nederland, ook op het gebied van de zorg. Leren van anderen is altijd verstandig, van het verleden en in het heden, van goede en 'niet-goede' voorbeelden.
P.s.: Tegenwerking van de Republikeinen in een praktisch twee-partijenstelsel heeft niet meegewerkt aan de ontwerp- en invoeringskant van de 'Patient Protection and Affordable Care Act'.

Top