ACTUEEL

Deel pgb-aanvragers haakt af voor indicatiegesprek

Tien tot twintig procent van de mensen die voor het eerst een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen, ziet hier vanaf als ze worden uitgenodigd voor een indicatiegesprek. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het ministerie van VWS in het kader van fraudebestrijding in de zorg.

 

Eerder berichtte de NOS dat het zou gaan om pgb-houders die afhaakten toen ze een extra controle kregen. Dit is onjuist, meldt Per Saldo, vereniging van mensen met een persoonsgebondenbudget. Volgens de vereniging heeft de omroep hierdoor budgethouders onterecht in de fraudehoek gezet. Waarom deze mensen de aanvraag niet doorzetten en afzien van een indicatiegesprek is niet bekend bij VWS. 

Extra controles

De zorgkantoren hebben de afgelopen periode zo'n 30.000 pgb-houders extra gecontroleerd, berichtte de NOS dinsdag. Daarbij wordt gekeken of het geld daadwerkelijk aan zorg is uitgeven. Dit is een van de maatregelen die staatssecretaris Van Rijn van VWS heeft genomen om fraude tegen te gaan. De controleurs worden ingezet omdat er voor tientallen miljoenen euro's met de zogeheten pgb's wordt gesjoemeld, een trend waar de staatssecretaris zich zorgen over maakt.

Pgb-fraude

Jaarlijks wordt zo’n 3 miljard euro besteed aan de pgb-regeling. Er wordt voor enkele tientallen miljoenen gefraudeerd. Hoewel dit een relatief klein bedrag is, is de maatschappelijke verontwaardiging groot. Daarom vindt het OM de aanpak van fraude zo belangrijk. Van Rijn liet eerder weten dat “ten allen tijde moet worden voorkomen dat mensen misbruik maken van een systeem dat bedoeld is om mensen met een beperking te helpen.”

Op dinsdag 1 april start de strafzaak tegen Yvonne B. en twee medeverdachten. B. wordt ervan verdacht in totaal  800.000 euro aan zorggeld achterover hebben gedrukt.

Het Functioneel Parket heeft vijftien tot twintig zaken in onderzoek. Dit zijn volgens het OM de zaken waar lessen uit getrokken kunnen worden, bijvoorbeeld over nieuwe vormen van fraude.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

2 april 2014

De media w.o. de NOS maakt zich vaker en zelfs meestal schuldig aan verkeerde berichtgeving over het PGB. Een indicatie voor zorg wordt niet zomaar afgegeven. Voor een PGB is een zorgindicatie noodzakelijk. Dit even als tegengeluid voor de media die heel Nederland wilt doen laten geloven dat het 'krijgen en frauderen met het PGB heel gemakkelijk is'. Dat veel aanvragers voor een zorgindicatie afhaakt bij de aanvraag, paste gewoon niet in het plaatje dat de media van het PGB wil schetsen. Dat de Telegraaf op die manier de onderbuikgevoelens van haar lezers bedient is nog tot daar aan toe, maar onze eigen NOS die ons eerlijk, juist, objectief en onafhankelijk moet informeren, is dat wel kwalijk te nemen.
Overigens is het veel gemakkelijker om te frauderen met de belastingaangifte. Een handige accountant weet daar wel raad mee en dan heet het ineens geen frauderen. Ook onze eigen banken weten hoe er flink gelikt kan worden.
Wat is het dan toch met die publieke verontwaardiging over het PGB? Heeft dit te maken met dat 'niet-zieken' ( vnl. bemiddelingsbureautjes) misbruik maken van de kwetsbare medemens? Of past het niet in het plaatje dat de kwetsbare medemens zelf bepaalt wie,wat,welke zorg verleent aan hem of haar?

Top