ACTUEEL

'Hevel zorg jaar later over naar gemeenten'

Als het aan GroenLinks, het CDA en 50PLUS ligt, gaat de langdurige zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten niet komend jaar al op de schop. De drie partijen pleitten dinsdag tijdens het debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) voor een jaar uitstel tot 1 januari 2016.

Het overdragen van dagbesteding en begeleiding aan de gemeenten per 1 januari 2015, zoals het kabinet wil, is volgens Mona Keijzer (CDA) "te kort dag". Linda Voortman (GroenLinks) noemde die datum "volstrekt onhaalbaar". "We kunnen het ons niet veroorloven om het mis te laten gaan met onze ouderen en gehandicapten", aldus Voortman. 50PLUS ziet veel knelpunten en wil uitstel om de plannen zorgvuldig te kunnen uitwerken.

Steun

Om te voorkomen dat mensen onnodig lang in onzekerheid zitten, willen onder meer VVD, PvdA en D66 juist wel dat de gemeenten komend jaar verantwoordelijk worden voor dagbesteding en begeleiding. Juist om kwetsbare mensen niet bang te maken, is eigenlijk al veel te lang niets veranderd aan de ,,piepende en krakende'' volksverzekering AWBZ, aldus Otwin van Dijk (PvdA). 

Afgelopen week verzekerde het kabinet zich van de steun van VVD, PvdA en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP voor de plannen door de eerder aangekondigde bezuiniging van ruim 3 miljard euro wat te verzachten. Voor 2015 is er daardoor 360 miljoen euro meer beschikbaar dan eerder.

Stijgende kosten

Het kabinet hervormt de langdurige zorg om een einde te maken aan de stijgende kosten en om mogelijk te maken dat ouderen en gehandicapten langer thuis kunnen blijven wonen. In de nieuwe opzet worden gemeenten en zorgverzekeraars meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen. De overheveling van taken gaat in elk geval gepaard met een bezuiniging van 40 procent op de huishoudelijke verzorging.

SP, PVV en 50PLUS spraken zich eerder al uit tegen de plannen die ze beschouwen als afbraak van de ouderenzorg. De Tweede Kamer spreekt ook woensdag over de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die voor de zomer nog in de Eerste Kamer moet worden behandeld. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top