HRM

Schoonmakers voeren actie bij Erasmus MC

Zo'n 150 tot 200 schoonmakers van het Erasmus Medisch Centrum houden dinsdag een 'stil protest' in het Rotterdamse ziekenhuis. De protestmars vormt een aanklacht tegen het 'straffen van zieke schoonmakers', aldus vakbond FNV Schoonmaak.

Het is de tweede actie in twee weken. De schoonmakers voeren al bijna zes maanden actie voor doorbetaling bij de eerste twee ziektedagen en een hoger loon. Behalve bij het Erasmus MC zijn er ook acties bij het GVB in Amsterdam, de belastingdienst en de NS. De schoonmaakbedrijven en hun opdrachtgevers weigeren voorlopig een oplossing te vinden, zegt de FNV.

Bemiddelaar

Een woordvoerster van het Erasmus MC laat weten dat het ziekenhuis de wens van de schoonmakers ondersteunt om een bemiddelaar aan te stellen om de onderhandelingen tussen de werkgevers en de vakbonden vlot te trekken. Maar zij benadrukt wel dat het Erasmus MC slechts een van de vele partijen is die bij dit cao-conflict zijn betrokken.

Geen overlast

De acties bij het ziekenhuis hebben volgens de zegsvrouw niet tot overlast geleid voor patiënten en bezoekers. In operatiekamers en andere 'kritieke' ruimtes is dinsdag gewoon schoongemaakt.

Principeakkoord

Nederland telt in totaal zo’n 150.000 schoonmakers. In 2012 voerden velen van hen ook al langdurig actie voor betere cao-afspraken. Toen werd pas na zestien weken met manifestaties en stakingen door het hele land een principeakkoord met de werkgevers gesloten. (bron: ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top