ACTUEEL

Isotopenproductie kernreactor Petten mogelijk gered

Minister Jacqueline Cramer (VROM) overweegt de kernreactor in Petten volgend jaar niet te sluiten voor onderhoud en reparatie, om daarmee de behandeling van kankerpatiënten niet in gevaar te brengen.

Petten voorziet in fors deel wereldbehoefte

Petten moet van 1 maart tot 1 september dicht voor reparatie van het koelsysteem. De Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG) wil dat Petten openblijft voor de productie van zogeheten medische isotopen. In Canada is de kernreactor Shalk River stilgelegd. Deze is goed voor 50 procent van de wereldbehoefte aan isotopen. Petten is dat voor 30 procent.
Volgens de laatste ambtelijke berichten denken de Canadezen dat zij 1 maart klaar zijn, aldus Cramer. Klinkzegt dat hij contact opneemt om dit bij zijn Canadese collega te controleren. Volgens de bewindsman wegen de medische belangen zwaar.

Toekomst reactor Petten

Cramer overlegt dit najaar met haar collega-ministers Ab Klink (Volksgezondheid), Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en Piet Hein Donner (Sociale Zaken) over de toekomst van de reactor. De veiligheid rondom de reactor “staat absoluut voorop”, zei Cramer vrijdag afloop van de ministerraad.

Cramer wil ook naar de toekomst van Petten op een langere termijn kijken. Zij benadrukte dat het eigenlijk om een internationale aangelegenheid gaat. Al deze kernreactoren in de wereld zijn ongeveer veertig jaar geleden gebouwd en kampen volgens de minister met hetzelfde probleem.

'Vrije markt exploitatie kernreactoren onverantwoord'

"Het probleem is dat het om een vrijemarktactiviteit gaat", zei zij. De exploitatie van de kernreactoren is in handen van commerciële partijen. Afstemming is daardoor ingewikkeld, vindt de minister. "Canada had eerst gezegd: wij gaan de wereld voorzien van isotopen. Dat is nu weer onduidelijk. Nu roepen de Verenigde Staten dat zij een reactor gaan bouwen die alleen voor de Verenigde Staten produceert." De minister vindt dit een vreemde dynamiek. "We zijn eigenlijk onverantwoord bezig. Je zou eigenlijk willen dat dit niet een vrije markt is." Verder wees de minister erop op dat de kernreactor in Petten op Europees initiatief is neergezet. Cramer heeft daarom ook overleg in Brussel. Maar eerst moet Nederland zelf een besluit nemen, aldus de minister. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top