Finance

Griepvaccins komen Klink mogelijk duur te staan

Door bij voorbaat te kiezen voor vaccinatie van alle Nederlanders tegen de Mexicaanse griep, roept minister Ab Klink van VWS wellicht een kostenpost van honderden miljoenen euro’s op zich af. De contracten die Klink heeft gesloten met farmaceuten Novartis en GlaxoSmithKline (GSK) bieden nauwelijks ruimte in het geval de griep mild blijft. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Geen terugname door leveranciers

De minister wil niet bekend maken wat de kosten van de bestelde 34 miljoen vaccins zijn. Schattingen variëren van vierhonderd miljoen tot vijfhonderd miljoen euro. Als enkel de risicogroepen gevaccineerd worden, ongeveer vijf miljoen mensen die twee vaccinaties krijgen, blijft Klink zitten met een voorraad ter waarde van ongeveer driehonderd miljoen euro. Terugname door Novartis en GSK is geen optie. Klink mag vaccins doorverkopen aan andere landen. Als de griep echter mild blijft, zullen andere landen geen interesse hebben in de voorraad van Klink. Maar Klink wil niet met lege handen komen te staan. De farmaceuten benadrukken juist dat Nederland goed voorbereid is op de griep, in tegenstelling tot de andere landen.

Ruilmogelijkheid insluiten

De Gezondheidsraad heeft Klink geadviseerd om vast te leggen dat ongebruikte vaccins geruild kunnen worden tegen vaccins die op dat moment opportuun zijn. Het is onbekend of de onderhandelaar, het Nederlands Vaccin Instituut, dit heeft geprobeerd.

Aanpak verschilt wereldwijd

De meeste EU-landen en de Verenigde Staten hanteren een andere aanpak dan Nederland. Zo meldt het Financieele Dagblad dat Frankrijk 28 miljoen doses heeft besteld voor 60 miljoen inwoners met de mogelijkheid om dit te verdubbelen. De Verenigde Staten heeft voor 302 miljoen inwoners voor 1,5 miljard euro aan griepvaccins besteld bij meerdere leveranciers met een optie om later meer orders te plaatsen. De VS heeft er daarnaast voor gekozen om de adjuvans, de mengstoffen die de effectiviteit van de werkzame stof vergroten, in bulk in te kopen en zelf te mengen. Nederland koopt de vaccins inclusief adjuvans.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top