ACTUEEL

Kernreactor Petten toch dicht voor reparatie

De opknapbeurt van de kernreactor in Petten hoeft voorlopig niet te worden uitgesteld. De kernreactor zou van 1 maart tot 1 september 2010 sluiten voor een reparatie van het koelsysteem. Omdat een soortgelijke reactor in Canada door een ernstige lekkage ook dicht is, werd eerder overwogen de opknapbeurt van Petten uit te stellen.

Wereldbehoefte isotopen

Als de kernreactoren tegelijk dicht zouden zijn, zou de wereldbehoefte aan medische isotopen onder druk komen te staan. Beide produceren isotopen waarmee onder anderen kankerpatiënten worden behandeld. Gelijktijdige sluiting van de kernreactoren in Canada en Nederland zou een groot tekort aan isotopen opleveren, zo waarschuwde de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG). Beide  kernreactor  leveren samen tachtig procent van de wereldbehoefte aan isotopen.

Canadese reactor weer open

Canada heeft het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid verzekerd dat het herstel van de kernreactor op schema ligt. Dat betekent dat deze reactor begin volgend jaar weer gaat werken. Dat heeft het ministerie van VWS vrijdag laten weten. De Canadezen stellen wel dat ze geen garanties kunnen geven dat er helemaal geen vertraging optreedt in het herstel van hun kernreactor. Ze beloofden Nederland meteen te waarschuwen als dat het geval mocht zijn.

Reparatie op last van VROM

De reactor in Petten lag vorig jaar stil, nadat er in het koelsysteem luchtbellen waren ontdekt. De kernreactor mocht weer tijdelijk in bedrijf gaan na het aanbrengen van afdichtingen en een detectiesysteem. De voorwaarde die  het ministerie van VROM aan de vergunning koppelde, was dat uiterlijk in maart 2010 de definitieve reparatie zou beginnen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top