ACTUEEL

Zuid-Hollandse ziekenhuizen mogen van NZa fuseren

Het Bronovo ziekenhuis en MC Haaglanden in Den Haag als ook de Rijnland Zorggroep in Leiderdorp en het Diaconessenhuis in Leiden mogen fuseren. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bekend gemaakt.

In het kader van de zorgspecifieke fusietoets moeten fusies waarbij een zorginstelling betrokken is sinds begin dit jaar goedgekeurd worden door de NZa. De NZa beoordeelt met name of de betrokken zorginstellingen de beoogde fusie zorgvuldig hebben afgestemd met hun stakeholders en andere belanghebbenden. Ook moet helder zijn of cruciale zorg zoals spoedeisende hulp gewaarborgd blijft.

Onderbouwing

Met dit voor ogen heeft de NZa het Bronovo ziekenhuis en het MC Haaglanden gevraagd de plannen voor cruciale zorg beter te onderbouwen. De ziekenhuizen hebben aangegeven dat na de fusie de spoedeisende hulp en acute verloskunde binnen de geldende normen bereikbaar blijven voor patiënten.

Bij het Rijnland ziekenhuis en het Diaconessenhuis heeft de NZa aanvullende vragen gesteld over de beschikbaarheid van bepaalde specialismen in de beide ziekenhuizen. Door de fusie zal het huidige zorgaanbod van de ziekenhuizen niet veranderen, zo hebben zij laten weten.

Beide fusies zijn al goedgekeurd door de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Anders dan de NZa kijkt de ACM bij haar toets naar de mededingingsrechtelijke aspecten, zoals de keuzemogelijkheden van patiënten en zorgverzekeraars in de regio.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top