ACTUEEL

'Ebolapatiënten Liberia terug naar huis'

De 17 ebolapatiënten die afgelopen weekend een kliniek in Liberia zijn ontvlucht, zijn nog altijd spoorloos. Minister Lewis Brown van Informatie heeft maandag toegegeven dat de patiënten zijn teruggegaan naar hun woonplaats.

Aanvankelijk ontkende de regering dat de patiënten weg waren en zei dat ze naar een ander ziekenhuis waren gebracht. De overheid wilde mensen hiermee gerust stellen, schrijft de BBC.

De patiënten waren opgenomen in een kliniek in de hoofdstad Monrovia omdat ze besmet zijn met het dodelijk ebolavirus. Bij sommigen was de ziekte al vastgesteld, bij anderen werd het vermoed. In Liberia zijn inmiddels meer dan 400 mensen bezweken aan ebola.

Meer besmettingen

"We zijn heel, heel erg bezorgd over de situatie", zei Brown, die bang is dat de vermiste patiënten nog meer mensen zullen besmetten. De zoektocht naar de zieken komt maar moeilijk op gang, omdat de politie nog geen beschermende kleding heeft. "De politie moest afwachten, omdat ze vreesde voor de gezondheid van de agenten".

Inmiddels heeft Artsen zonder Grenzen gezorgd voor 120 extra bedden in het ELWA ziekenhuis in de buitenwijk van Monrovia. In het ziekenhuis was al plek voor 80 patiënten. Het is de bedoeling dat uiteindelijk 300 mensen daar kunnen worden behandeld, aldus Brown.

Maatregelen

Om te voorkomen dat het ebolavirus nog sneller om zich heen grijpt, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag opgeroepen om mensen die willen reizen van en naar getroffen landen als Liberia, Guinee en Sierra Leone, te screenen op symptomen. Als ze (mogelijk) ebola hebben, moeten ze worden tegengehouden.

Ruim 1145 mensen zijn inmiddels overleden aan het virus, waar nog geen medicijn voor is. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top