ACTUEEL

Brandbrief om angstcultuur in Catharina Ziekenhuis

De vakbonden Abvakabo FNV, CNV, FBZ en Nu’91 hebben een brandbrief naar de raad van toezicht van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven gestuurd. Zij maken zich zorgen over de angstcultuur die er heerst en eisen het vertrek van Piet Batenburg, voorzitter van de raad van bestuur.

De bonden slaan alarm nadat het ziekenhuis geheime filmopnamen van het eigen personeel maakte en daar daarna over loog. De leiding van het ziekenhuis, die de beelden liet zien op een personeelsbijeenkomst, gaf aan dat televisieprogramma Zembla de beelden had gemaakt. Dit klopte niet. De beelden bleken bedoeld om aan te tonen dat artsen en verpleegkundigen niet altijd hygiënisch werken.

Rechter

Abvakabo FNV, CNV, FBZ en Nu’91 nemen de zaak hoog op. Zij stellen dat het ziekenhuis twee keer in de fout ging: door stiekem te filmen en dan daarover ook nog eens te liegen. Eerder deze maand werd de raad van toezicht al gevraagd om in te grijpen. De voorzitter van de raad vond dit in eerste instantie niet nodig. De bonden sluiten niet uit dat ze naar de rechter stappen om het vertrek van Batenburg te vragen.

Aantijgingen

Het ziekenhuis zegt in de Volkskrant zich niet te herkennen in de aantijgingen. “Er is geen sprake van een angstcultuur en incidenten worden hier in een open cultuur besproken”, zegt een woordvoerder. “Wij hebben een tevredenheidsonderzoek gehouden waarbij het personeel het ziekenhuis een 7.4 geeft. Van de respondenten zou 85 procent het Catharina aanbevelen als werkgever. Daar zouden andere ziekenhuizen jaloers op zijn.”

1 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

1 september 2014

Volgens mij heb ik een brief kunnen lezen waarin er nogal verontwaardigd wordt gereageerd op de berichtgeving van de vakbonden. Deze brief wordt ondertekend door de voorzitters van de Ondernemingsraad, de Cliëntenraad en de Medische Staf.
Wanneer deze voorzitter die handtekening niet met het mes op de keel hebben gezet lijkt het tijd te worden dat de vakbonden stoppen met hun heksenjacht. Dan kunnen de medewerkers van het Catharina Ziekenhuis weer aan de slag met de activiteiten waarin zij goed zijn t.w. de patiëntenzorg.

Top