ACTUEEL

Tekort aan woonplekken voor lichtgehandicapten

Er is een groot tekort aan woonvoorzieningen voor jonge licht verstandelijk gehandicapten (lvg'ers). Meer dan 2100 jeugdige lvg'ers wachtten in 2008 langdurig op een plaats in een kleinschalige woonvoorziening. In 2007 waren dat er 1200. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

Oorzaak wachtlijsten

De wachttijden lopen op van drie maanden tot meer dan een jaar. Dit blijkt uit een rapport over wachtlijsten voor langdurige zorg in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Het probleem ontstaat doordat licht verstandelijk gehandicapten die uitbehandeld zijn in een orthopedagogisch behandelcentrum plaatsen bezet houden, doordat zij niet kunnen doorstromen naar andere instellingen, omdat daar eveneens geen plaats is.

Behandelen in reguliere instelling

Daarnaast zijn voor de zwaarste groep lvg'ers onvoldoende woonplekken in de behandelcentra beschikbaar. Vooral deze groep staat veel te lang op een wachtlijst. Om voor de lvg'ers snel een oplossing te vinden, wordt het mogelijk deze groep te behandelen in reguliere instellingen voor verstandelijk gehandicapten. Behandeling was tot heden alleen toegestaan in één van de 21 orthopedagogische centra. Lees het hele bericht in hetND.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top