ACTUEEL

Florijn per direct weg als topman Diakonessenhuis

Florijn per direct weg als topman Diakonessenhuis

Rob Florijn stopt per direct als bestuursvoorzitter van het Utrechtse Diakonessenhuis. De reden is volgens het ziekenhuis een zakelijk verschil van inzicht over het te voeren beleid. Arie van Alphen, die in juli 2014 extra werd toegevoegd aan de raad van bestuur van het ziekenhuis, neemt de leiding van Florijn over. Willem Hustinx blijft lid van de raad van bestuur.

Het vertrek van Florijn betekent een nieuw hoofdstuk in de bestuurlijke crisis bij het Diakonessenhuis, dat locaties heeft in Utrecht, Zeist en Doorn. De NOS meldt dat er op dit moment een extern onderzoek loopt naar problemen in de organisatie van het ziekenhuis. De resultaten hiervan worden half november verwacht. Onduidelijk is of het vertrek van Florijn iets te maken heeft met dit onderzoek.

Angstcultuur

Zaterdag 19 juli van dit jaar werd bekend dat de raad van bestuur en de medische staf van het Diakonessenhuis met elkaar overhoop liggen en dat binnen het ziekenhuis een angstcultuur heerst. De veiligheid van de patiënten zou hierdoor in het geding kunnen komen. De ziekenhuisleiding heeft in mei dit jaar een brief naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestuurd om de problemen aan te kaarten.

Naar aanleiding van deze brief startte de IGZ een onderzoek in het ziekenhuis. De IGZ stelde in een uitgelekte tussenrapportage onder andere dat er een "hiërarchische afstand tussen medisch specialisten en verpleegkundigen is" en dat het in het ziekenhuis ontbreekt aan een cultuur waarin medewerkers elkaar aanspreken op fouten.

Extra bestuurder

Vier dagen nadat de problemen in het nieuws kwamen, op 23 juli 2014, werd Van Alphen aangesteld als extra bestuurder. De raad van toezicht besloot Van Alphen aan te stellen vanwege "diverse ontwikkelingen binnen en buiten het ziekenhuis die meer capaciteit vergen van het ziekenhuis onder andere op bestuurlijk niveau". Van Alphen diende zich met name bezig te gaan houden met de kwaliteit van het ziekenhuis via het verbeterprogramma  "veilige zorg". Vanwege het verschil van inzicht over het te voeren kwaliteitsbeleid vertrekt Florijn nu bij het ziekenhuis.

Het Diakonessenhuis laat weten dat het ziekenhuis in alle opzichten ‘gezond’ is. “Dat het ziekenhuis in alle opzichten gezond is, is mede een verdienste van Rob Florijn die hier ruim 6,5 jaar samen met alle professionals in het ziekenhuis hard aan heeft gewerkt. Er wordt een officieel afscheid voorbereid om hem hiervoor te bedanken,” aldus het ziekenhuis in een verklaring. 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

9 november 2014

Gedonder in de top, flink verschil van mening tussen RvB en medisch specialisten en een hiërarchische afstand tussen medisch specialisten en het verpleegkundig personeel.

Dit zijn allemaal ingrediënten die invloed hebben op de kwaliteit van de (medische) zorg!

Waar was de RvT de afgelopen jaren?
Waarom hebben de medisch specialisten hun verantwoordelijkheid niet genomen?
Waarom hebben de OR CR niet opgetreden?
Waar was de IGZ?

Top