ACTUEEL

KNMT maakt actieplan mondzorg ouderen

Poetsinstructies, handvatten voor verplegenden en verzorgenden en het delen van goede initiatieven. Dat zijn voorbeelden uit een actieplan dat de beroepsorganisatie van tandartsen KNMT heeft gemaakt om de mondzorg voor hulpbehoevende ouderen te verbeteren. Voor de uitvoering van het plan stelt de KNMT extra middelen beschikbaar.

De KNMT is bovendien in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de mondgezondheid van ouderen. "Juist voor mensen die ouder worden is een goede mondgezondheid van groot belang", licht voorzitter Rob Barnasconi toe. "Hoe ouder de patiënt, hoe meer kans op ziekte, medicijngebruik en beperkingen, hoe belangrijker de aandacht voor een gezonde mond."

Opleiding

Het verzorgen van de mond van hulpbehoevende ouderen is volgens Barnasconi niet eenvoudig. "Veel verplegenden en verzorgenden hebben daar moeite mee. En dat is begrijpelijk. Zij zijn hier immers niet primair voor opgeleid. Daarom hebben wij in samenwerking met de verpleeginstellingen, de specialisten ouderenzorg en de opleidingen handvatten ontwikkeld die hulp bieden voor de dagelijkse praktijk." 


Andere onderdelen van het actieplan van de KNMT zijn het stimuleren van de samenwerking in de eerste lijn door middel van wijkbijeenkomsten, het ondersteunen van lokale projecten en een campagne die ouderen en hun verzorgers bewust moet maken van het belang van goede mondgezondheid.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top