ACTUEEL

'Actie burgemeesters tegen kindermishandeling'

Kinderen die het slachtoffer zijn van mishandeling moeten zich rechtstreeks tot de burgemeester van hun woonplaats kunnen wenden om hulp te vragen. Die oproep doet de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan woensdag in zijn column in de krant Metro. Van der Laan is voorzitter van de Taskforce Kindermishandeling.

De burgemeester doet woensdagavond voor het Nederlands Genootschap van Burgemeesters een oproep aan zijn ambtgenoten hulp te bieden aan de jeugdige slachtoffers. "Ik ga mijn collega’s oproepen om alle krachten in hun gemeente aan te spreken om dit probleem het hoofd te helpen bieden."

Rol burgemeester

Volgens Van der Laan is er nadrukkelijk een rol weggelegd voor de burgemeester om de kinderen bij te staan. "Zij kunnen het werk van de wethouders Jeugd en Zorg aanvullen. Kinderen moeten ook kunnen rekenen op hun burgemeesters als een last resort. Slachtoffers moeten in het stadhuis een veilig bastion vinden. Dat verlaagt de drempel om te praten. Zo dragen burgemeesters bij aan het bespreekbaar maken van het leed van deze kinderen. Portiers krijgen instructies hoe te handelen als een kind op het raam klopt. Ook kunnen burgemeesters hun inwoners oproepen om aan de bel te trekken als iets in de buurt niet pluis lijkt."

Steun

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid steunt het plan volledig, laat hij in een reactie weten. "Het is een heel slim en praktisch initiatief. Het sluit naadloos aan op de nieuwe verantwoordelijkheden van gemeenten voor de zorg, hulp en ondersteuning van kinderen en gezinnen. Met 403 wethouders jeugd en 403 burgervaders en -moeders die samen optrekken voor de kinderen in hun gemeente moeten we er samen voor kunnen zorgen dat minder kinderen slachtoffer worden van kindermishandeling", stelt Van Rijn. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top