ACTUEEL

Springer maakt wetenschapsartikelen openbaar

Alle nieuwe wetenschappelijke publicaties van Nederlandse wetenschappers bij Uitgeverij Springer zijn vanaf volgend jaar voor iedereen vrij toegankelijk. Tot nu toe stonden de artikelen van deze grote uitgever achter een betaalmuur. Springer is de eerste die de onderhandelingen met de Nederlandse universiteiten positief afsluit. Dat heeft de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) donderdag laten weten.

Eerder deze maand werden de onderhandelingen met Elsevier, de grootste wetenschappelijke uitgever in Nederland, al opgeschort omdat de partijen er niet uitkwamen. Het is niet bekend of en wanneer de twee weer rond de tafel gaan zitten. Met andere uitgeverijen lopen de onderhandelingen momenteel nog.

Open Access

De VSNU wil, net als staatssecretaris Sander Dekker (Wetenschap), dat alle wetenschappelijke publicaties de komende jaren vrij toegankelijk worden. In een reactie liet Dekker weten verheugd te zijn over het akkoord met Springer. Hij noemde dit "een heel belangrijke stap de goede kant op".

Hij liet vorig jaar weten dat binnen tien jaar alle wetenschappelijke publicaties gratis online beschikbaar moeten zijn. In Nederland gaat het om ongeveer 50.000 wetenschappelijke artikelen per jaar. Dekker wil dat over vijf jaar al 60 procent van de wetenschappelijke artikelen gratis te raadplegen is, in speciale zogenoemde online acces-tijdschriften.

Meer overeenkomsten

CEO van Springer Derk Haank is er van overtuigd dat er meer soortgelijke overeenkomsten gaan volgen. "We zijn zeer verheugd om deze overeenkomst aan te kondigen, en kijken uit naar de samenwerking met de VSNU in de toekomst. Onze inzet voor de ondersteuning van de wetenschappelijke gemeenschap, waaronder open access, is algemeen bekend."

Nieuwe inzichten

Wanneer alles gratis online te vinden is, kan een arts bijvoorbeeld sneller informatie krijgen over nieuwe behandelwijzen en een leraar nieuwe wetenschappelijk inzichten meenemen in zijn lessen, zo is het idee. (Skipr/ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top