ACTUEEL

Klink wil meldplicht voor dotteren invoeren

Het aantal ziekenhuizen dat dotterbehandelingen mag doen wordt voorlopig toch niet uitgebreid. Minister Ab Klink van VWS was van plan dit mogelijk te maken, maar vreest nu dat er te weinig zicht bestaat op de kwaliteit van het dotteren als meer ziekenhuizen ermee beginnen. Klink denkt nu aan een meldplicht. Hij volgt daarmee de wens van de Tweede Kamer.

Kwaliteit waarborgen

Om goed te kunnen dotteren, moet een ziekenhuis deze behandeling minstens zeshonderd keer per jaar uitvoeren. De Kamer was bang dat dit in het geding zou komen als te veel ziekenhuizen zouden gaan dotteren. Klink stelt dat bij ziekenhuizen die de behandeling nog maar net uitvoeren, pas achteraf duidelijk wordt of ze de vereiste aantallen halen.

Meldplicht voor behandelingen

De minister gaat werken aan een meldplicht voor ziekenhuizen die willen gaan dotteren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan dan direct in de gaten houden of de kwaliteit in orde is en ook meteen ingrijpen als dit niet het geval is. Extra voorwaarde voor een nieuw dottercentrum is dat ook de patiënten te weten kunnen komen of de behandelingen in orde zijn. Klink is van plan de meldplicht ook voor andere behandelingen, waarbij het van belang is dat een ziekenhuis die vaak genoeg uitvoert, in te voeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om slokdarmkanker.

Vergunning aanvragen

Tot de meldplicht er is, blijft het huidige beleid van kracht, waarbij ziekenhuizen een vergunning moeten hebben om te mogen dotteren. Dat zijn er nu 26, nog eens acht hebben een vergunning aangevraagd. Deze aanvragen worden nog afgehandeld. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top