Tech

Ziekenhuis springt minder slordig met afval om

Ziekenhuis springt minder slordig met afval om

Ruim zes van de tien ziekenhuismedewerkers die betrokken zijn bij het vervoer van gevaarlijke stoffen zijn niet of onvoldoende opgeleid. Dat constateert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op basis van onderzoek bij 42 ziekenhuizen. Over de hele linie zijn ziekenhuizen de regels beter gaan naleven.

Aanleiding voor de inspecties waren de slechte nalevingresultaten tijdens inspecties eind 2012. Over het algemeen zijn ziekenhuizen de regels rond het transport van chemisch en besmettelijk ziekenhuisafval beter gaan naleven. Zo hadden alle gecontroleerde instellingen in 2014 een veiligheidsadviseur voor het vervoer van gevaarlijke stoffen aangesteld. In 2012 was dat slechts 29 procent.

Ook de etikettering van verpakkingen is verbeterd. Verpakkingen en containers worden beter van etiketten voorzien en vervoersdocumenten zijn meer op orde. Ook worden verpakkingen beter in containers en eigen vervoermiddelen vastgezet. Daar staat tegenover dat de voorschriften voor juist gebruik van verpakkingen juist minder goed worden nageleefd. Zo trof de ILT in 45 procent van de gevallen geen of onvoldoende absorptiemateriaal aan, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2012.

Ook schort het nog altijd aan de opleiding voor ziekenhuismedewerkers die taken verrichten bij het vervoer van gevaarlijke stoffen. Bij 62 procent van de geïnspecteerde ziekenhuizen zijn medewerkers niet of onvoldoende opgeleid. In 2012 was dit percentage nog 89 procent.

Overtredingen

Bij bijna de helft van ziekenhuizen die vervuilde medische hulpmiddelen of medische apparatuur vervoeren, werden overtredingen vastgesteld. Bij 17 ziekenhuizen zijn overtredingen vastgesteld van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen bij het voor vervoer aanbieden van chemisch afval. Dit is een lichte verbetering ten opzichte van 2012. Het aantal overtredingen met betrekking tot de classificatie van ziekenhuisafval is nagenoeg hetzelfde gebleven. Veelal had het aantal overtredingen te maken met het verkeerd verwijderen van afval, zoals gebruikte injectienaalden die tussen het glasafval werden aangetroffen.

Tijdens her-inspecties is geconstateerd dat zeven ziekenhuizen de eerder vastgestelde overtredingen niet of onvoldoende hebben verholpen. De ILT heeft bij deze ziekenhuizen een handhavingtraject gestart. Dit betekent dat de geconstateerde overtredingen binnen een afgesproken termijn verholpen moeten zijn. Mocht bij een onaangekondigde inspectie de overtreding blijven bestaan, dan zal de ILT bestuurlijk of strafrechtelijk optreden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top