ACTUEEL

Ascensio Zorg in Hilversum dicht

Ascensio Zorg in Hilversum is dicht. De zorginstelling behandelt geen cliënten meer, is woensdag naar buiten gebracht. De instelling heeft november vorig jaar op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) van de staatssecretaris van Volksgezondheid een aanwijzing gekregen omdat de zorg heel veel te wensen overliet.

De instelling bood begeleid wonen en dagbesteding aan voor jongvolwassenen vanaf 18 jaar met een ontwikkelingsachterstand of een lichte verstandelijke beperking. Ascensio was al vaker in opspraak: vorig jaar kwam naar buiten dat bewoners de buurt terroriseerden en de IGZ moest ook al vaker ingrijpen de afgelopen jaren.

Zelf verantwoordelijk

Een groot deel van de cliënten heeft volgens de IGZ aangegeven dat zij geen zorg meer willen, ook niet van een andere zorginstelling. Omdat het cliënten zijn met een persoonsgebonden budget (pgb), zijn zij daar zelf verantwoordelijk voor. Het is niet bekend hoeveel mensen er onder behandeling zijn, de instelling was niet bereikbaar voor commentaar.

Vreemd

De meeste cliënten wonen echter nog wel bij Ascensio. "Zij huren daar woonruimte, maar krijgen geen zorg meer die wordt betaald vanuit hun pgb'', meldt de IGZ op de website. "We kunnen ons goed voorstellen dat mensen deze situatie vreemd vinden. Maar volgens de wet heeft Ascensio voldaan aan de aanwijzing. Mensen bepalen zelf waar ze willen wonen. Zolang zij geen gevaar voor zichzelf of hun omgeving vormen, kunnen ze door niemand gedwongen worden zorg te vragen.'' (bron: ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top