ACTUEEL

SP wil alsnog loonmatiging bestuurders in 2015

De Socialistische Partij (SP) wil dat minister Schippers de aangescherpte Wet Normering Topinkomens (WNT2) alsnog met terugwerkende kracht per 1 januari 2015 invoert. Ook moeten bestuurders van thuiszorgorganisaties die loonoffers van het personeel vragen of collectief ontslag verplicht worden tot een zelfde loonsverlaging of, bij een massa ontslag, teruggang naar een modaal salaris.

In het SP-rapport ‘over de top’ is onderzoek gedaan naar de beloning van bestuurders in de thuiszorg. De partij stelt dat er "nog zeker 52 bestuurders in de thuiszorg zijn die meer verdienen dan het maximumsalaris van 178.000 euro per jaar." Voor het onderzoek gebruikte de SP de jaarverslagen over 2013.

Onverkoopbaar

SP-Kamerlid Tjitske Siderius, die het onderzoek namens de partij uitvoerde, is duidelijk: “Het is onverkoopbaar dat bestuurders in de thuiszorg zichzelf riante salarissen toedichten terwijl sommige thuiszorgmedewerkers 20 procent van hun salaris moeten inleveren of ontslag aangezegd krijgen,” aldus Siderius.

Indien Minister Schippers de wet niet met terugwerkende kracht wil invoeren, wil de SP dat de gemeenten ingrijpen. Thuiszorgorganisaties die geen loonmatiging toepassen moeten dan gekort worden op hun budget. Organisaties die geen openheid geven over het salaris van bestuurders mogen in dat geval niet meer toegelaten worden voor het aanbieden van zorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top