ACTUEEL

Dienstencheque thuiszorg slaat niet aan

De dienstencheque, die de bezuinigingen in de thuishulp moeten verzachten, slaat nog niet erg aan. Weinig mensen maken gebruik van de tegemoetkoming in de kosten voor huishoudelijke hulp. Cliënten kiezen eerder voor minder uren.

Dat zeggen een aantal bestuurders van grote zorginstellingen tegen dagblad Trouw. De onderzochte instellingen bestrijken ongeveer een derde van de thuiszorgmarkt.

Gebruik

TSN Thuiszorg geeft aan dat van haar zestigduizend cliënten iets meer dan tweehonderd gebruik maken van de dienstencheques. Bij Tzorg is dat ietsje meer: daar maken er van de veertigduizend cliënten ongeveer 375 gebruik van.

Banen

Staatssecretaris Marin van Rijn heeft vorig jaar 190 miljoen euro vrijgemaakt voor de dienstencheques. Het idee is dat cliënten tien euro per uur voor huishoudelijke hulp betalen en de gemeente legt dan 12,50 bij. Door de dienstencheques zouden negentienduizend banen behouden kunnen blijven.

De zorgbestuurders zien voorlopig eerder banen verdwijnen dan erbij komen. TSN Thuiszorg heeft bijvoorbeeld in de hele Randstad nog niemand in dienst op basis van de dienstencheques.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top