ACTUEEL

A-opleiding GGZ Delfland op losse schroeven

GGZ Delfland raakt wellicht zijn opleiding kwijt. De beoogde A-opleider waarmee het bestuur de A-opleiding voor psychiaters wil garanderen, is weliswaar aangenomen, maar de maximale termijn dat iemand zonder erkenning mag waarnemen, is verstreken. Dat blijkt uit een artikel van Medisch Contact.

‘Bestuur en MSRC zetten aan tot fraude’

Het bestuur van GGZ Delfland kondigde onlangs aan een nieuwe A-opleider te hebben aangesteld zodat de opleiding veilig gesteld werd. Nu blijkt dat de nieuwe opleider niet aan de eisen voldoet. Het bestuur zou het hoofd van de A-opleiding, Ben Blansjaar, hebben verzocht fraude te plegen om een kandidaat te kunnen benoemen als plaatsvervangend opleider. Bestuurslid Iris Bandhoe schrijft in een brief aan Blansjaar dit te doen op advies van Paul Breslau, destijds secretaris bij de Medisch Specialisten Registratie Commissie (MSRC). Breslau zou hebben aangegeven dat de eisen aan een plaatsvervangend A-opleider per 2010 versoepeld zullen worden. Breslau zou Bandhou hebben laten weten dat “hij als secretaris van de MSRC aan deze constructie wilde meewerken.”

‘Ongehoorzame’ psychiaters

Volgens het kaderbesluit van de MSRC moet een plaatsvervangend opleider vijf jaar psychiater zijn en bewezen wetenschappelijke kwaliteiten moeten bezitten. Dit bewijs bestaat uit een promotie of een wetenschappelijke publicatielijst van de afgelopen vijf jaar. De kandidaten van de raad van bestuur van GGZ Delfland voldeden hier niet aan. Het bestuur verzocht Blansjaar daarom de nieuwe kandidaat toe te voegen aan bestaande publicaties. Blansjaar weigerde mee te werken, een uiting van ongehoorzaamheid volgens het bestuur. Blansjaar zegde zijn vertrouwen in het bestuur op en werd per direct op non-actief gesteld. In Medisch Contact zegt hij ook aangifte te hebben gedaan bij de politie.

Onderzoek naar strafbare feiten

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar strafbare feiten bij de ggz-instelling. Een ander psychiater heeft de recherche ingelicht over mogelijke verdraaiingen in de suïcideverslagen.

'IGZ grijpt te laat in'

Halverwege september stapten 9 van de 34 psychiaters op. De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) maakt zich zorgen over de kwaliteit van zorg bij de instelling, maar medewerkers van GGZ Delfland vinden dat de IGZ te weinig doet en allang had moeten ingrijpen. Lees verder bij Medisch Contact.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top