ACTUEEL

GroenLinks zorgverzekeraar aanlijnen

GroenLinks vindt dat de macht van zorgverzekeraars moet worden beperkt. De partij bepleit het terugbrengen van het aantal polissen tot één naturapolis en één restitutiepolis per verzekeraar. Ook moet er een provisieverbod komen, waardoor er een einde komt aan vergelijkingswebsites, die verdienen aan de verkoop van bepaalde polissen.

Dat staat in een initiatiefnota van het Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet, die ze dinsdagochtend presenteerde.

Volgens het Kamerlid hebben opeenvolgende kabinetten vooral aandacht gehad voor de kosten en onvoldoende oog gehad voor de kwaliteit en keuzevrijheid in de zorg. "Daardoor is te veel macht weggegeven aan zorgverzekeraars. Je ziet nu dat de macht van zorgverzekeraars ten koste gaat van goede zorg en ten koste gaat van eerlijke keuzes voor verzekerden."

Het roer moet om, stelt Ellemeet. Niet alleen moet het aantal polissen omlaag, ook pleit ze voor een provisieverbod voor vergelijkingswebsites, die verdienen aan de verkoop van bepaalde polissen. Minister Schippers liet recent juist weten dat ze een provisieverbod niet ziet zitten.

Budgetpolis afschaffen

Daarnaast wil GroenLinks dat er een einde komt aan de prijsvoordelen voor gezonde mensen. Zo wordt de budgetpolis afgeschaft in de plannen van GroenLinks. Ook komt er een einde aan de mogelijkheid om te kiezen voor een hoger eigen risico, in ruil voor een lagere zorgpremie. GroenLinks wil collectieve verzekeringen alleen toestaan, wanneer deze een beter aantoonbaar aanbod hebben voor mensen met een chronische ziekte of beperking.

De Nederlandse Patiënten- en Consumentenfederatie NPCF is erg blij met de initiatiefnota van GroenLinks. "Het legt de vinger op de zere plek. De dominantie van zorgverzekeraars, maar ook van zorgaanbieders, is te groot", vertelt directeur Wilma Wind. Volgens haar zien consumenten door de ,,wildgroei'' aan zorgpolissen de bomen het bos niet meer. "Er is heel veel ongenoegen bij patiënten, daar moet iets aan gebeuren. Het is heel erg nodig dat ze over goede patiënteninformatie kunnen beschikken", aldus Wind.

ZN

Een woordvoerder van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland wilde geen inhoudelijk commentaar geven op de initiatiefnota van GroenLinks. Hij bestrijdt echter dat zorgaanbieders, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, altijd het onderspit delven ten opzichte van zorgverzekeraars. "Maar een aantal verbeteringen in het zorgstelsel zijn zeker mogelijk en noodzakelijk. Daar zijn wij ook over in gesprek", zegt de woordvoerder. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

C Hoek

5 maart 2015

Machtig plan. Nu koppen bij elkaar en even kijken waar het
zo verschrikkelijk fout is gegaan.
Van daaruit opnieuw fris en verbeterend!

Top