ACTUEEL

Platform VG start zwarte lijst misbruik gehandicapten

Het Platform Verstandelijk Gehandicapten (Platform VG) stelt een zwarte lijst op van zorginstellingen die te weinig doen tegen seksueel misbruik van gehandicapten. Platform VG heeft hiertoe een online meldpunt geopend. Dat meldt BN de Stem.

Verbeteringen afdwingen

Het Platform VG wil beter inzicht krijgen in de misstanden. Wim Drooger, directeur van Platform VG zegt in BN de Stem: "Telkens komen er gevallen naar boven van mishandeling, seksueel misbruik en uitbuiting. Sommige instellingen gaan hier niet goed mee om." Met de zwarte lijst wil de organisatie mensen waarschuwen voor wanbeleid en verbeteringen afdwingen.

'Notoire niet-aanpakkers'

De organisatie onderzoekt alle meldingen die binnenkomen via het meldpunt. Als een melding terecht blijkt te zijn, zal de organisatie de betreffende instelling aanspreken. Drooger: “Blijkt een organisatie een notoire 'niet-aanpakker' dan plaatsen wij deze op een zwarte lijst die we op onze site zetten.”

Openheid kan misbruik tegenwerken

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) juicht het meldpunt toe, omdat er een taboe rust op het melden van misbruik van deze groep mensen. Ook de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is blij met het initiatief, maar vreest dat een zwarte lijst de openheid over misbruik kan tegenwerken. Werknemers zouden bijvoorbeeld misbruik niet willen melden om hun organisatie te beschermen.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

28 maart 2010

Mijn 25 jarige dochter NAH patient is door een medebewoner aangerand. De zorginstelling weigert de ongeveer 55 jarige dader uit haar groep te verwijderen zodat ze verplicht is drie x per dag met deze man aan tafel te zitten. Ze denken er niet over deze man uit de groep te verwijderen. Hun oplossing is dat mijn dochter dan maar naar een andere groep moet of gewoon met deze man in een groep blijft. Hun vinden de sotuatie stabiel. Wij als ouders maken ons grote zorgen en hebben onze dochter eerst maar op vakantie naar haar zus gedaan. Onze dochter wil pertinent niet naar een andere groep. Ze hheft veel tijd nodig gehad om te wennen en was tot voor kort daar heel happy. Nu voelt het zo alsof zij gestraft wordt, terwijl die man in haar kamer is gekomen wat so wie so verboden was. Wij willen dat deze man in een ander huis van deze organisatie wordt onder gebracht zodat ook duidelijk is dat wanneer iemand zulke misstappen maakt dit nit getollereerd wordt. De leiding houdt deze man echter de hand boven het hoofd. Hier wordt de dader beschermd en het slachtoffer gestraft. Deze man weet heel goed dat hij fout is geweest. Ik vermoed dat hij het vaker heeft gedaan aangezien hij zelf zei dat hij naar de gevangenis moet. We hebben als ouders het gevoel dat het in de doofpot wordt gestopt ofschoon ze ons hadden gezegd de zaak hoog op te nemen. Gaarne uw advies.

Top