Finance

Kwadrant en Zuidoostzorg nemen ouderenzorg Pasana over

Kwadrant Zorggroep en de Zuidoostzorg zijn de nieuwe eigenaren van Pasana's ouderenzorg. Dat is woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Talma Hûs in Feanwâlden.

Voor de overname waren er twintig kandidaten, zes daarvan waren serieus, drie bleven over op de shortlist en daarvan bleef de combinatie  Kwadrant Zuidoostzorg over, meldt de Leeuwarder Courant.

De overname omvat tien vestigingen, 665 clienten, 1050 medewerkers en 100 oproepkrachten, meldt de Leeuwarder Courant. Alle zorghuizen kunnen nu openblijven. Alleen voor de Talma Hoeve in Feanwalden moet nog verder worden nagedacht over de toekomst en de vorm van zorg.

Banen

Het behoud van werkgelegenheid was doorslaggeven bij de keuze voor een overnamepartij. Meer dan 400 banen blijven nu behouden. Medewerkers van de Waadwente treden in dienst  van Zuidoostzorg, alle anderen gaan in dienst bij Kwadrant. Wie gedwongen wordt ontslagen is aangewezen op een uitkeringen. Er is geen geld voor iets extra's of een sociaal plan, tekent LC op uit de mond van de curator. 

De overname was nodig na het faillissement van de Pasana Groep en het ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum vorig jaar november.

Voor de overnamen moet nog wel toestemming worden gevraagd aan de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument en Markt. Dat kan nog tot 1 mei.

De oudere thuis

Kwadrant wil wonen, welzijn en zorg blijven bieden. Er moet veel worden geïnvesteerd  in opleidingen en scholing om dat mogelijk te maken, zegt Roelof Jonkers, bestuurder van Kwadrant. De zorg zal zich in de toekomst richten op de oudere thuis. "Die moet zo lang mogelijk zelfstandig blijven", aldus Jonkers. Ook de aanpak dementie wordt met het ook op de vergrijzing een speerpunt van de nieuwe organisatie.

Ook zorgverzekeraar De Friesland staat achter de keuze van de curatoren. Diane Monissen, voorzitter van de raad van bestuur van de zorgverzekeraar, was bij de bekendmaking aanwezig. Behalve de steun voor de nieuwe eigenaren sprak ze ook lof uit voor de vangnetstichting die tijdelijk de zorg regelde. De ouderenzorg kon daardoor doorgaan. Dat gaf rust, aldus Monissen.

De Stichting Continuïteit Zorgverlening Friesland werd in november 2014 bij het faillissement in het leven geroepen door De Friesland. De stichting begeleidt de komende maanden de doorstart en handelt samen met de nieuwe eigenaren en de curatoren alle lopende zaken af.

Schulden

Het bedrag dat met de overname gemoeid is, is nog niet bekend gemaakt. De schuldenlast van Pasana is ongeveer 30 miljoen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top