ACTUEEL

RIVM adviseert meer onderzoek injectienaalden

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zou graag zien dat fabrikanten van injectienaalden op grotere schaal onderzoeken of plastic deeltjes uit de houder door de naald heen kunnen komen. Bij onderzoek naar naalden van verschillende producenten, zijn minuscule stukjes plastic gevonden, maar minder dan wettelijk mag.

Het RIVM deed het onderzoek in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar aanleiding van berichten over injectienaalden van fabrikant Terumo, waarin lijmdeeltjes zouden zitten.

Twee weken geleden meldde het RIVM al dat de naalden van Terumo gewoon gebruikt kunnen worden. Er zijn 7000 injectienaalden onderzocht, van Terumo en andere fabrikanten. In minder dan 1 procent hiervan ,,zijn kleine hoeveelheden overtollige, uitgeharde lijm'' gevonden, die geen risico vormen. ,,Ook van de stoffen in de lijm is geen schade te verwachten''. Verder bleken bij het doorspoelen van de naalden ,,zeer kleine aantallen deeltjes plastic'' vrij te komen, die niet met een microscoop te zien zijn. De IGZ vindt wel dat Terumo de kwaliteitscontrole bij de productie en distributie van naalden moet verbeteren.

Het RIVM gaf in maart het advies aan GGD's en ziekenhuizen om de betreffende naalden lopende het onderzoek niet te gebruiken. De maatregel volgde op een uitzending van Dossier EenVandaag. Experts zeiden daarin dat uit naalden van Terumo onbedoeld epoxylijm kan komen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top