ACTUEEL

Tweede Kamer wil gebruikers C2000 horen

De Tweede Kamer houdt binnenkort een hoorzitting over C2000, het communicatiesysteem waar politie, brandweer en andere hulpdiensten mee werken. Het parlement wil van de gebruikers zelf horen wat ze vinden van het systeem, dat bij recente calamiteiten haperde.

Voorstel SP

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) steunde donderdag een voorstel van de SP om een hoorzitting te beleggen. Aanleiding daarvoor zijn de problemen met C2000 tijdens de rellen op het strand van Hoek van Holland, de aanslag tijdens Koninginnedag in Apeldoorn en de crash van een toestel van Turkish Airlines bij Schiphol.

Slecht bereik C2000

Het televisieprogramma Zembla heeft 27 september bekend gemaakt dat er op 65 plaatsen in Nederland geen of slecht bereik is met C2000. Naast deze 65 plaatsen zouden de 25 veiligheidsregio’s hebben aangegeven dat het bereik aan de kust en de rivieren en de binnensteden van onder meer Groningen en Tilburg slecht is. Naast de lijst met 65 gebieden zijn er talloze winkelcentra, stadions, ziekenhuizen en tunnels waar het systeem slecht werkt, meldt Zembla. Het zijn plekken waar duizenden mensen tegelijk gered moeten kunnen worden. Vijf jaar na deze eis van het ministerie hebben veel plaatsen volgens Zembla nog niets geregeld. Lokale bestuurders weten vaak niet dat zij dat moeten doen.

‘Ter Horst schuift verantwoordelijkheid af’

Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak probeert minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) de schuld van het falen van het systeem “ten onrechte in de schoenen te schuiven van de gebruikers, die het systeem verkeerd zouden gebruiken.” Dat is de omgekeerde wereld, vindt Van Raak. “C2000 is er voor de hulpverleners en niet andersom.”

Onderzoek naar C2000

Een groep experts doet in opdracht van Ter Horst onderzoek naar het functioneren van C2000. De specialisten kijken onder meer naar het gebruik en de capaciteit van het systeem. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze nieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top