Vastgoed

Estea Capital maakt lease van zorgvastgoed mogelijk

Zorgadviesbureau Estea heeft Estea Capital opgericht, waardoor het leasen van zorgvastgoed mogelijk wordt. Geleased vastgoed drukt minder zwaar op de balans en maakt het voor zorginstellingen eenvoudiger om flexibel in te springen op vragen uit de zorgmarkt.

Door de hervorming van de zorg, en de daarmee gepaard gaande scheiding van wonen en zorg, blijven ouderen langer thuis wonen. Dat confronteert zorgaanbieders met dure, leegstaande gebouwen, met alle financiële risico’s van dien. Tegelijkertijd neemt de vergrijzing toe en is er wel degelijk vraag naar alternatieve woonvormen waarin wonen en zorg gecombineerd kunnen worden.

Volgens Estea vinden veel zorgaanbieders het erg complex om goed op die veranderde markt in te springen. "Sommige zorgaanbieders willen niets liever dan het vastgoed van hun balans halen", aldus Aart de Jong van Estea Capital. Anderen kunnen juist geen investeerders vinden voor nieuwe projecten. Maar de banken zijn terughoudend en grote investeerders hebben vaak weinig affiniteit met de zorg.

Patstelling

Estea Capital doorbreekt deze patstelling door het aanbieden van leaseconstructies. De Jong: "Via sale-and-lease-back krijgen zorgverleners bij ons de kans om hun vastgoed te verkopen en weer terug te huren. Zo kunnen ze precies zo veel ruimte huren als ze nodig hebben. Vanuit Estea Zorgadvies kunnen we klanten ook helpen bij het maken van een sluitende business case voor nieuwe woonzorgvormen."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top