ACTUEEL

Longkanker Nederland wil patiënt van stigma bevrijden

Meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) vindt dat longkanker patiënten de ziekte aan zichzelf te danken hebben. Dit leidt er toe dat ze niet de steun en zorg krijgen die ze nodig hebben. Onder het motto 'Niemand verdient longkanker' is Longkanker Nederland daarom een campagne gestart rond over het ‘eigen schuld’-stigma rondom longkanker.

Wanneer mensen horen dat iemand kanker heeft, reageren ze geschokt en meelevend, terwijl longkankerpatiënten vaak gevraagd worden “heb je gerookt?” Bewust of onbewust wordt een ‘eigen schuld’-stigma op deze mensen geplakt. Om aan te tonen dat het stigma over longkanker hardnekkig is, vroeg Longkanker Nederland filmmaker Frans Bromet de straat op te gaan. De bijzondere mini-documentaire is hier te bekijken.

Schaamte

Het stigma rondom longkanker leidt in veel gevallen tot depressies, schaamte en sociaal isolement bij patiënten. Veel mensen durven er niet voor uit te komen dat ze longkanker hebben omdat ze bang zijn nagewezen te worden dat zij het aan zichzelf te danken hebben. Bekende Nederlanders komen er ook maar zelden voor uit. Bovendien zorgt het stigma ervoor dat veel patiënten niet naar de best mogelijke informatie, behandeling en psychische ondersteuning durven te vragen. En dat terwijl er jaarlijks zo’n 10.000 mensen aan longkanker overlijden. Dat is ongeveer net zo veel als aan borstkanker, prostaatkanker en darmkanker bij elkaar. De overlevingskansen voor longkankerpatiënten zijn sinds veertig jaar nauwelijks verbeterd. Vanaf dit jaar zullen er meer vrouwen aan longkanker overlijden dan aan borstkanker.

“Behandel mensen met longkanker net zoals andere mensen met kanker. Longkanker is een zeer ernstige ziekte met veel te veel dodelijke slachtoffers. Meer bewustzijn over het stigma draagt bij aan betere kwaliteit van leven en zorg voor longkankerpatiënten,” zegt Marcel Canoy, voorzitter van Longkanker Nederland. Met deze campagne hoopt Longkanker Nederland iedereen bewust te maken van het bestaande stigma en de schrijnende gevolgen daarvan. In het kader van de campagne zullen vanaf deze week op veel publieke plekken billboards geplaatst worden. Ook onthult de vereniging bij de start van de campagne een nieuwe website.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top