Finance

MCA Gemini schuift bouwplannen opnieuw voor zich uit

De MCA Gemini Groep heeft minstens een half jaar extra nodig om de definitieve bouwplannen vast te stellen. Het belangrijkste discussiepunt is de borging van de continuïteit van zorg bij het werken op meerdere locaties, zo laat het ziekenhuis op de eigen website weten.

Met name de medische staf is kritisch over de vraag of er bij een spreiding van zorgfuncties over locaties in Alkmaar en Heerhugowaard voldoende waarborgen zijn voor de continuïteit en kwaliteit. De raad van bestuur en het stafbestuur gaan zich de komende zes maanden gezamenlijk over de kwestie buigen. “Ons gezamenlijke uitgangspunt daarbij is vanzelfsprekend het leveren en continueren van goede en veilige zorg voor de inwoners van Noord-Holland-Noord”, aldus het ziekenhuis.

De planontwikkeling sleept  zich al sinds 2011 voort. Aanvankelijk wilde het Medisch centrum Alkmaar (MCA) uit Alkmaar vertrekken en alle zorg concentreren in een nieuw te bouwen locatie in Heerhugowaard.  Uiteindelijk kwam er een oplossing waarbij Heerhugowaard plaats zou bieden aan een Regionaal Topklinisch Interventie Centrum (RTIC) voor intensieve, gespecialiseerde zorg. Het  MCA zou een poliklinisch behandelcentrum worden met beperkte OK-capaciteit. De derde locatie Gemini in Den Helder zou een systeemziekenhuis worden met behoud van cruciale zorgfuncties als SEH en verloskunde.

Kwetsbaar

Met name op de ambitieuze nieuwbouwplannen in Heerhugowaard is veel kritiek geweest. Volgens  de critici zijn de plannen financieel onverantwoord. Uit de recente jaarcijfers blijkt in ieder geval dat de positie van het Gemini Ziekenhuis met een verlies van 6 miljoen euro nog altijd kwetsbaar is. Ook is duidelijk dat de MCA Gemini Groep de oorspronkelijke deadline voor oplevering van de nieuwbouw in Heerhugowaard eind 2015 niet gaat halen.

 

 

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top