ACTUEEL

'Helft ziekenhuizen weigert single vrouwen met kinderwens'

Alleenstaande vrouwen met een kinderwens kunnen bij de helft van de ziekenhuizen niet terecht voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Dit blijkt uit een inventarisatie van het maandblad Opzij.

Van de 39 ziekenhuizen die op verzoek van Opzij gegevens leverden over vruchtbaarheidsbehandelingen, zeggen er negentien single vrouwen niet te helpen. Ziekenhuizen gebruiken hiervoor uiteenlopende argumenten. Sommige zeggen dat ze niet beschikken over een spermabank. Vaker, echter, verwezen ziekenhuizen door naar andere ziekenhuizen in de buurt die meer gespecialiseerd zijn in de behandeling van singles. Of ziekenhuizen stelden dat het voor hen lastig te controleren is of een 'eigen' donor aan de eisen voldoet (niet-anoniem, gezond, niet meer dan 25 kinderen verwekt).

Geen van de ziekenhuizen noemde expliciet het denkbeeld dat alleenstaand ouderschap slecht is voor het welzijn van het toekomstige kind. Maar volgens artsen van ziekenhuizen die geen beperkingen aan alleenstaanden opleggen, speelt dit wel degelijk mee. Zo stelt Rien Crooij, gynaecoloog en directeur bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp: "Wettelijk gezien mogen medici geen onderscheid maken in levensstijl bij de behandeling, maar sommigen vinden het alleenstaand ouderschap blijkbaar niet de juiste keuze. Terwijl aan de single vrouw die moeder wil worden, meestal niks mankeert."

Top-25

Opzij heeft op basis van haar inventarisatie een Top-25 opgesteld van ziekenhuizen die vrouwen wél helpen zwanger te raken. In de top-3 staan uit het UMC Utrecht, MC Kinderwens en AMC Amsterdam. Deze klinieken hebben niet alleen mooie behandelresultaten, aldus Opzij. "Het UMC Utrecht biedt ook veel extra behandelingen aan met een eicelbank en gaat de 'moeilijke' patiënt niet uit de weg." MC Kinderwens beidt veel mogelijkheden met betrekking tot spermadonoren. Het AMC Amsterdam heeft veel behandelmogelijkheden en extra faciliteiten zoals begeleiding bij het thuis zwanger proberen te raken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top