ACTUEEL

'Mannen negatiever over fysiotherapeut dan vrouwen'

Mannelijke patiënten zijn minder positief over hun fysiotherapeut dan vrouwelijke patiënten. Waar bijna een kwart van de vrouwen de fysiotherapeut bij anderen zou aanraden, is dat onder mannen slechts eenvijfde.

Dit blijkt uit een analyse van Qualizorg op basis van de patiëntbeleving van bijna 40 duizend patiënten. Qualizorg heeft patiënten van fysiotherapeuten onder meer gevraagd naar de duur van de behandeling, het aantal sessies en het resultaat na afloop. Uit de analyse blijkt dat mannelijke patiënten minder positief zijn dan vrouwelijke. Tegelijkertijd hebben patiënten over het algemeen een heel positief beeld van hun behandelend fysiotherapeut. Zo krijgt deze zorgverlener gemiddeld een 8,9 als rapportcijfer.

De totale tijd die een fysiotherapeut aan een patiënt besteedt, heeft veel invloed op de patiëntbeleving. Wanneer de fysiotherapeut werd beoordeeld met een 6 of lager vond de patiënt dat er lang niet altijd voldoende tijd aan hem werd besteed. "Dit verband tussen duur van de behandeling en de patiëntbeleving is natuurlijk heel belangrijk om te weten", zegt Rutger van Zuidam, directeur bij Qualizorg. "Hiermee wordt het voor fysiotherapeuten inzichtelijk aan welke knoppen ze moeten draaien om de kwaliteit van hun behandeling zo optimaal mogelijk te maken voor de patiënt."

Qualizorg

Qualizorg is gespecialiseerd in het verzamelen, beheren en inzichtelijk maken van kwaliteitsindicatoren in de gezondheidszorg. Het bedrijf doet dat onder een nieuw label: Qualiview, een online omgeving van waaruit zorgverleners naar patiënten of cliënten vragenlijsten kunnen sturen, de resultaten kunnen analyseren en op basis van die analyses hun eigen zorgverlening kunnen verbeteren of inzichten gebruiken van patiëntuitkomsten.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

12 augustus 2015

De fysiotherapeut krijgt gemiddeld bijna een 9 als rapportcijfer, maar tegelijkertijd zou nog geen 25% van de patiënten hem/haar aan bij anderen aanbevelen. Dat zijn nogal uiteenlopende cijfers!

Frank Conijn

12 augustus 2015

En ik ben heel benieuwd of Qualiview een correlatiesterkte berekend heeft tussen de tussen duur van de behandeling en het uiteindelijke rapportcijfer. Of anderszins die relatie gekwantificeerd heeft. Ik ga er van uit dat Qualizorg dit bericht leest, gezien dat het niet vaak voorkomt dat men in het nieuws komt.

Zou men deze vraag hier kunnen beantwoorden?

Frank Conijn

12 augustus 2015

Bij nader inzien zou ik mijn vraag willen herformuleren: Heeft men gekeken welke factoren van invloed zijn op het aanbevelingspercentage? Zo ja, welke factoren waren dat en hoe sterk was die invloed?

Want dat de bestede tijd aan de patiënt (sterk) gecorreleerd is met het uiteindelijke rapportcijfer, dat is logisch, gezien dat Qualiview de CQI Fysiotherapie gebruikt, die de consumenttevredenheid meet. Maar er zit een enorm groot verschil tussen het rapportcijfer en het aanbevelingspercentage.

Top