ACTUEEL

Samenwerken voor gehandicapten met psychische aandoening

Dijk en Duin en de ’s Heeren Loo Zorggroep bundelen hun krachten voor mensen met een verstandelijke beperking én een psychische aandoening. De zorgorganisaties openen gezamenlijk een afdeling in Castricum waar een psychiater van Dijk en Duin samenwerkt met een gz-psycholoog of orthopedagoog van de ’s Heeren Loo Zorggroep.

Mensen met de combinatie van psychiatrische problematiek en een verstandelijke beperking hebben een zeer complexe zorgvraag. De combinatie leidt bij hen "soms tot verslavingsproblematiek, angst, frustraties, agressie, structuurverlies en onmacht". Om een antwoord op de zorgvraag en de problematiek te bieden, hebben de twee instellingen een gezamenlijke methodiek ontwikkeld.

De gespecialiseerde afdeling in Castricum bestaat uit dertien bedden en wordt gebruikt voor cliënten die acute, kortdurende, psychiatrische opname nodig hebben zodat langdurige opname wordt voorkomen. Daarna kan de cliënt terugkeren naar de eigen woonomgeving, met zo nodig nazorg door een psychiatrische casemanager en een psychiater van Dijk en Duin bij de ’s Heeren Loo Zorggroep.

Terugkeren naar maatschappij

Een ander doel is dat cliënten vanuit de geestelijke gezondheidszorg naar de verstandelijk gehandicaptenzorg duurzaam doorstromen, en uiteindelijk terugkeren naar de maatschappij. Sommige cliënten belanden in een woonvorm binnen de verstandelijk gehandicaptenzorg, andere cliënten gaan naar een woonvorm in de psychiatrie. Verder wordt vanuit Dijk en Duin door de psychiater consulten en behandelingen gedaan bij patiënten met een psychiatrisch beeld en een verdenking van verstandelijke beperking, zowel in een klinische als de ambulante setting.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top