ACTUEEL

Kind van moeder met trage schildklier rekent slechter

Als een moeder aan het begin van de zwangerschap te weinig van het schildklierhormoon thyroxine heeft, leidt dat bij het kind tot slechtere schoolprestaties, met name bij rekenen. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts-endocrinoloog Martijn Finken van het VUmc en zijn team. De resultaten van het onderzoek zijn woensdag gepubliceerd in het European Journal of Endocrinology.

Thyroxine is essentieel voor de ontwikkeling van het brein van de baby tijdens de zwangerschap, zo is op de website van het VUmc te lezen. In de eerste maanden van de zwangerschap kan het ongeboren kind het hormoon niet zelf aanmaken en is het afhankelijk van toevoer van de moeder via de placenta.

Het was al bekend dat een laag thyroxine-gehalte bij de moeder in de vroege zwangerschap leidt tot een verlaagd IQ van het kind. Kinderarts-endocrinoloog Finken en zijn onderzoeksteam hebben nu ook bekeken welke gevolgen het hormoontekort heeft voor de schoolprestaties van het kind.

Rekenvaardigheid

Voor de studie zijn bijna 1.200 Amsterdamse kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot de schoolstart gevolgd. De effecten van de hormoonconcentraties tijdens de zwangerschap zijn gemeten, evenals het effect van het hormoon op de schoolprestaties op 5-jarige leeftijd. "Uit ons onderzoek blijkt dat er een relatie bestaat tussen een laag hormoongehalte tijdens de zwangerschap en rekenvaardigheid. De kinderen die behoorden tot de 10 procent laagste hormoongehaltes bleken lager te scoren op rekenen. Een duidelijke relatie met taalkundige vaardigheden hebben we niet gevonden", zegt Finken.

Eerdere onderzoeken lieten ook een lagere reactiesnelheid en lagere non-verbale capaciteiten zien. "Voor vervolgonderzoek blijven we de kinderen volgen om te kijken of de ontwikkelingsachterstand blijft bestaan", aldus Finken.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top