ACTUEEL

Campagne tegen eenzaamheid van start

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS heeft vandaag de aftrap verricht voor de campagne Zorg tegen eenzaamheid.

Van Rijn nam bij wijze van start de campagnematerialen in ontvangst. Zorg tegen eenzaamheid is het initiatief van dertien organisaties in de zorg, en volgt op een eerder actieplan van Van Rijn om eenzaamheid terug te dringen. Met de campagne willen ze medewerkers in de zorg alert maken op eenzaamheid. De campagne richt zich op de ggz, ouderen- en gehandicaptenzorg.

Uit onderzoek van het Rijk blijkt dat eenzaamheid een onderschat probleem is. De helft van de ouderen (50 procent) en gehandicapten (55 procent) en 77 procent van de mensen met een psychiatrisch probleem voelt zich eenzaam. In de gemiddelde bevolking is dit 38 procent.

Het CBS komt toevallig vandaag met heel andere cijfers. Volgens het nationale statistiekbureau voelt een half miljoen van de Nederlanders eenzaam. Dat is 4 procent van de bevolking. Een groot gedeelte van die groep bestaat uit mannen die ouder zijn dan 75 jaar. Ongeveer een op de acht mannen (12 procent) boven die leeftijd zegt zich eenzaam te voelen. Bij de vrouwen boven de 75 jaar is dat 5 procent. Het gaat alleen om ouderen die zelfstandig wonen.

Het CBS ondervroeg alleen ouderen die zelfstandig wonen. Ouderen die in een instelling of tehuis zitten, zijn niet ondervraagd. (Skipr/ ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top