Finance

DNB-procedure beoogd topman De Friesland afgebroken

DNB-procedure beoogd topman De Friesland afgebroken

De Nederlandse Bank heeft de benoeming van Bert van der Hoek als nieuwe topman van De Friesland nog niet goedgekeurd. Vlak voor de zomer werd bekend dat hij per 1 oktober Diana Monissen opvolgt bij De Friesland. Van der Hoek is 1 oktober begonnen. Maar niet als bestuursvoorzitter, zo is te lezen in het persbericht dat de zorgverzekeraar de deur uitdeed.

Van der Hoek ‘begint met een uitgebreid inwerk- en opleidingstraject. Tijdens de looptijd van dit traject neemt hij de functie van directeur strategische relaties waar’. De dagelijkse leiding is de komende tijd in handen van lid raad van bestuur van De Friesland Zorgverzekeraar Steven Hofenk.

Ruime ervaring

In juni nog stelde Jan Ploeg, voorzitter van de raad van commissarissen van De Friesland, op Skipr: "Bert heeft ruime ervaring binnen zorgverzekeringsbedrijven en onderhoudt een groot netwerk binnen en buiten de zorg in Noord Nederland. Met zijn sterke visie op de markt is hij de perfecte kandidaat om (…) de raad van bestuur van De Friesland te completeren."

Dat Van der Hoek deze maand niet is begonnen als bestuursvoorzitter, heeft volgens Rob Propsma, manager corporate communicatie van De Friesland, alles te maken met De Nederlandse Bank (DNB). Die heeft namelijk nog geen goedkeuring verleend voor de benoeming. De DNB toetst sinds 2011 bestuurders van zorgverzekeraars niet alleen op betrouwbaarheid, maar ook op geschiktheid. Op de site van DNB is te lezen dat er bij beide toetsen slechts twee oordelen mogelijk zijn: positief of negatief. En dat DNB 'géén gebruik maakt van opties als een proeftijd of een inwerkperiode'.

Veel veranderd

"In overleg met DNB en De Friesland is de procedure voor de geschiktheidstoetsing voor Bert van der Hoek gestopt", vertelt Propsma. "Alle betrokkenen vonden het beter als Van der Hoek eerst een uitgebreid inwerk- en opleidingstraject gaat volgen. In de tien jaar dat hij in de GGZ werkzaam was, is er veel veranderd in de zorgverzekeringswereld. En de eisen van DNB zijn streng." 

Van der Hoek was sinds 2005 lid en van 2007 tot en met september 2015 voorzitter van de raad van bestuur van ggz-organisatie Lentis in Groningen. Tussen 2003 en 2005 was hij als directeur care bij Menzis eindverantwoordelijk voor de zorginkoop. Daarvoor werkte hij onder andere als organisatieadviseur en hoofd P&O bij de gemeentepolitie Groningen en als directeur zorg bij Geové-RZG Zorggroep.

Procedure

Volgens een woordvoerder van DNB gebeurt het vaker dat een toetsingstraject wordt afgebroken. "Ik kan niets zeggen over specifieke gevallen", benadrukt woordvoerder Martijn Pols, "maar als in de loop van het proces duidelijk wordt dat er een negatief oordeel zal worden geveld over een kandidaat, gebeurt het vaker dat iemand zich terugtrekt. Of dat degenen die de persoon hebben voorgedragen de procedure stoppen."

Sinds 2011 zijn 5469 personen getoetst die werden voorgedragen voor een topfunctie in de financiële wereld. Dertien procent van hen kwam niet door de toetsing. Volgens Pols leert de ervaring dat 'hoe groter een instelling is, of hoe meer ervaring een instelling heeft met het voordragen voor de toetsingsprocedure bij DNB, des te professioneler het werving- en selectieproces is ingericht'. "En des te meer geschikte kandidaten worden voorgedragen."

Raad van commissarissen

Betekent dit dat de raad van commissarissen van De Friesland zijn werk niet goed heeft gedaan toen hij Bert van der Hoek als nieuwe topman binnen haalde? Nee, zegt Propsma van De Friesland. "De commissarissen staan nog steeds achter zijn benoeming. En wij geloven dat het goed gaat komen."

Wanneer de procedure voor de geschiktheidstoets bij DNB opnieuw begint, kan Propsma nog niet zeggen. "Daar hebben we geen tijd aan gehangen. Ik vermoed ergens begin volgend jaar. En dan hebben we het volste vertrouwen dat Bert binnenkort bij ons bestuursvoorzitter is." (door: Marloes Elings)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

6 oktober 2015

jammer, zo'n akkefietje kan iemand flink beschadigen.

ik leerde hem in de jaren negentig als enthousiast en kundig bestuurder kennen.

Top