ACTUEEL

GGZ Friesland wilde ex-tbs'er niet vrijlaten

De instanties die Udo D. (38) behandelden, wilden hem helemaal niet vrijlaten. Dat zegt bestuurslid van GGZ Friesland Wouter Teer. D. wordt ervan verdacht een vrouw in Leeuwarden hebben doodgeslagen met een fles. Ook zou hij een andere vrouw in haar keel hebben gestoken.

D. stond bij politie, justitie, de gemeente Leeuwarden en hulpinstanties al jaren bekend als gevaarlijk, agressief en gewetenloos. Autoriteiten hadden, naar eigen zeggen, echter geen wettelijke middelen om tegen de voormalige tbs'er op te treden.

De man kwam in augustus vrij uit een ggz-kliniek. Er waren volgens burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden geen wettelijke mogelijkheden om hem gedwongen op te sluiten of te laten opnemen, ook al was bekend hoe gevaarlijk de man kon zijn. "We moesten hem vrijlaten, in de hoop dat het goed zou gaan'", zei psychiater Wouter Teer van ggz Friesland.

"Hij is geen persoon die zonder risico weer de maatschappij in kon'', zei Crone. Maar politie, justitie, de burgemeester en de ggz hadden "niet de bevoegdheid om vrijlating te voorkomen''. De man werd sinds augustus wel voortdurend in de gaten gehouden, zowel door de politie als door hulpinstanties.

Crone heeft de inspectie van het ministerie van Veiligheid en Justitie om een onafhankelijk onderzoek gevraagd. Hij wil zo duidelijk krijgen of "wij de juiste inschattingen hebben gemaakt''. ,,De man heeft meer dan tien jaar doorgebracht in de psychiatrische zorg en gevangenissen. Wij konden niet voorkomen dat hij terugkeerde in de samenleving. Misschien moet een burgemeester meer bevoegdheden krijgen zodat hij in zulke zaken toch kan ingrijpen.''

De voormalige tbs'er verwondde in de Friese hoofdstad maandag een 23-jarige vrouw met een mes en sloeg later een 68-jarige inwoonster van Leeuwarden dood met een fles. Mogelijk heeft hij dezelfde dag nog twee andere vrouwen aangevallen en mishandeld. De man meldde zich later die dag zelf bij de politie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top