Finance

OM eist tot jaar cel voor zorgfraude UenZo

Het openbaar ministerie heeft straffen tot één jaar cel geëist voor fraude bij de Rotterdamse thuiszorgorganisatie UenZo. Dat meldt RTV Rijnmond.

In totaal staan vier bestuurders van UenZo staan terecht. Ze zijn tussen de 39 en 57 jaar en komen uit Rotterdam en Schiedam.

Volgens justitie declareerde UenZo meer zorg dan er daadwerkelijk werd geleverd, zo meldt RTV Rijnmond. Het geld dat zo overbleef werd in eigen zak gestoken, aldus justitie. Het islamitische UenZo richtte zich voornamelijk op kwetsbare allochtone cliënten, die slecht Nederlands spraken. Er zou in totaal voor miljoenen zijn gefraudeerd. Justitie gaat deze gelden op een later moment terugvorderen.

Mot-melding

De fraude kwam aan het licht doordat geldstromen naar Marokko opvielen. Zo nam een van de verdachten in 2007 een bedrag van 165.000 euro contant op. Het leidde tot een zogeheten Mot-melding van de bank: een melding ongebruikelijke transacties. Uit onderzoek bleek dat andere bestuurders van UenZo ook grote bedragen opnamen en naar het buitenlands stuurden.

De vier verdachten erkennen dat er fouten zijn gemaakt in de administratie, maar spreken tegen dat sprake was van opzet. Justitie heeft naast een celstraf ook een boete geëist van 20.000 euro van zowel UenZo als de bijbehorende stichting Amana Beheer. Justitie had hogere celstraffen willen eisen, maar paste korting toe omdat het proces al heel lang duurt, sinds 2008.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top