ACTUEEL

Verzekeraar beloont kwaliteit ziekenhuis

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven krijgt meer geld van zorgverzekeraar CZ als de kwaliteit van de zorg op de afdeling cardiologie verbetert. Het is voor het eerst dat een zorgverzekeraar zo'n overeenkomst sluit met een ziekenhuis.

CZ en het ziekenhuis zeggen dat op deze manier de kwaliteit omhoog gaat. "Kwaliteit moet leidend zijn."

Als de afdeling beter presteert, dan komt er geld bij, gaat het minder goed dan betaalt het ziekenhuis geld terug. Bij de beoordeling wordt onder meer gekeken naar sterfte, wondinfectie en de kwaliteit van leven van de patiënt. Beide partijen hebben een methode ontwikkeld die meet of de kwaliteit van zorg is verbeterd, gelijk is gebleven of is verslechterd. De beloning die wordt uitgekeerd wordt gebruikt om innovaties te financieren.

CZ-bestuurder Wim van der Meeren ziet in de zogeheten value based healthcare de toekomst. "Ziekenhuizen worden nu betaald voor de hoeveelheid zorg die ze leveren. Maar dat moet anders. Als het aan ons ligt krijgen ze straks geld voor de kwaliteit die zij leveren. Dat is een beter en logischer vertrekpunt."

De overeenkomst tussen CZ en het Catharina Ziekenhuis geldt voor drie jaar. Het ziekenhuis wil de komende jaren met alle zorgverzekeraars dergelijke contracten afsluiten. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

R. M. Dalmijn

26 november 2015

Hier laten twee partijen zien dat kwaliteit in en van zorg dus wel degelijk gestimuleerd en beloond kan worden. Visie en durf! Complimenten.

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

27 november 2015

Het droeve alleen Robert is dat jouw opmerking er op wijst dat dit bijzonder is.
Het zou standaard moeten zijn ipv opmerkelijk.

Top