HRM

12.000 banen op de tocht bij TSN Thuiszorg

De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, TSN Thuiszorg, vraagt uitstel van betaling voor het onderdeel dat mensen huishoudelijke zorg geeft. Daar werken 12.000 mensen. Het bedrijf gaf om 13.00 uur een persconferentie. TSN verkeert al langer in zwaar weer.

TSN-directeur Zion Jongstra verklaarde op de persconferentie dat zijn bedrijf 10 miljoen euro per jaar verliest lijdt. Dat komt doordat gemeenten te weinig willen betalen voor de zorg. De enige manier waarop zijn bedrijf goedkoper kan werken, is tijdelijke medewerkers, zzp'ers en jongeren inhuren. Die kunnen na twee jaar worden vervangen voor andere goedkope krachten. "Dat is de standaard in de thuiszorg, want dat is het goedkoopst. Maar de vraag is of dat goed is voor cliënten en medewerkers'', aldus Jongstra.

Ouderenbond ANBO is het met Jongstra eens. Gemeenten knijpen te veel op de uurprijzen, vindt de organisatie, die wil dat er een minimumtarief voor de thuiszorg komt.

TSN Thuiszorg wilde eerder dit jaar de lonen van 4300 thuiszorgers verlagen. Hun werk kost 27 euro per uur, maar gemeenten betalen er ongeveer 21 euro voor. De rechtbank floot TSN terug na een klacht van vakbond FNV. Jongstra: "We kunnen het niet volhouden om hier weer 6 euro per uur op toe te leggen.''

Hulp gaat door

Het uitstel van betaling geldt voor de afdeling die hulp bij de huishouding levert. De hulp bij de huishouding gaat gewoon door, nu TSN Thuiszorg uitstel van betaling heeft aangevraagd. "We zullen maandag hetzelfde doen als vandaag. De dienstverlening gaat door, de arbeidscontracten gaan door'', zei algemeen directeur Zion Jongstra vrijdag.

Jongstra sprak van een ,,onnodige tragedie'' en riep de politiek op om in te grijpen. ,,Niemand wordt er beter van als TSN omvalt. Het is slecht voor cliënten, naar voor de medewerkers, het levert gemeenten een hoop gedoe op en de zorg wordt er niet goedkoper van.''

CNV Zorg & Welzijn voorziet dat het noodlijdende TSN Thuiszorg in ieder geval opnieuw het mes in het personeelsbestand gaat zetten. "Wij maken ons grote zorgen. Als het uitstel van betaling leidt tot een faillissement, zou dat dramatisch zijn", zegt Suzanne Kruizinga, voorzitter van CNV Zorg & Welzijn, in een reactie.

Onzekerheid

Voor de 12.000 medewerkers en de 80.000 cliënten van de thuiszorgorganisatie breekt volgens haar een lange periode van onzekerheid aan. "Wij gaan onze schouders eronder zetten om deze mensen te begeleiden naar ander werk, zodat ze niet op straat komen te staan. We hebben goede hoop dat dit gaat lukken'', aldus Kruizinga. Zij onderstreept dat de dagelijkse zorg gewoon door moet gaan.

De maatregel van TSN om uitstel van betaling aan te vragen, hing volgens Kruizinga al maanden in de lucht. "Ze zitten al jaren in de rode cijfers'', aldus de CNV-voorzitter.

CNV vindt dat de bezuinigingen op de thuiszorg te omvangrijk zijn en te snel gaan. "De bezuinigingen op de thuiszorg staan haaks op de wens van het kabinet dat ouderen en zieken langer thuis kunnen blijven wonen", stelt de voorzitter.

Noodplan

De SP wil dat er een noodplan komt om te voorkomen dat TSN Thuiszorg failliet gaat. ,,Het noodplan moet garanderen dat tienduizenden cliënten van TSN hun vaste gezicht niet verliezen'', zegt Tweede Kamerlid Renske Leijten.

Ook de organisatie NPCF, die opkomt voor de cliënten, wil direct ingrijpen. De NPCF zegt dat 40.000 cliënten worden getroffen door de financiële problemen bij TSN Thuiszorg. ,,Ze hebben die thuiszorg niet voor niets. Ze hebben er recht op en ze hebben het nodig. We vinden dat de zorg voor hen moet worden gegarandeerd. We roepen de brancheverenigingen Actiz en BTN op de thuiszorg over te nemen. Onmiddellijk. Per direct.''

Vanochtend was al duidelijk dat TSN vandaag met "ingrijpend nieuws" zou komen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top