HRM

Zorggroep Manna vraagt personeel om eenmalig loonoffer

Zorggroep Manna heeft zijn personeel gevraagd om een eenmalig, vrijwillig loon in ter leveren. De Enschedese aanbieder van verpleeghuiszorg, wijkverpleging, woonbegeleiding en huishoudelijke ondersteuning probeert hiermee een tekort van vele tonnen op de jaarrekening van 2015 te voorkomen.

Bij Manna werken ongeveer duizend mensen. Zij worden gevraagd een deel van de eindejaarsuitkering en/of verlofdagen in te leveren.
Directeur André Kok wijt het dreigende tekort aan extra kosten die de organisatie in 2015 had. Manna moest 3.500 keukentafelgesprekken voeren met klanten, in het kader van de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten.

"Een enkele gemeente heeft ons daar een kleine vergoeding voor gegeven, maar de meeste van die uren hebben we zelf moeten betalen", zegt Kok tegen dagblad Tubantia.

Hoe groot het dreigende tekort precies is, houdt Kok voor zichzelf, maar het zou "niet om miljoenen gaan". Manna heeft weinig reserves en doet daarom eenmalig een beroep op alle medewerkers. 

TSN

De situatie van Manna doet denken aan de financiële problemen bij TSN Thuiszorg. Ook TSN vroeg personeel om in te leveren en toog zelfs naar de rechtbank om dat af te dwingen voor ongeveer 4300 huishoudelijke hulpen. De rechtbank ging daar niet in mee, en het onvrijwillige loonoffer werd teruggedraaid. TSN heeft inmiddels uitstel van betaling gevraagd en gekregen. Twee curatoren buigen over de toekomst van het bedrijf.

Hek van de dam

FNV Zorg & Welzijn adviseert zijn leden bij zorginstelling Manna niet vrijwillig in te leveren. "Ons standaardadvies aan leden is om zoiets niet te doen. Het probleem ligt bij dit soort zaken bij de directie en ons advies is om het daar ook te laten. Het wordt meestal als iets eenmaligs gepresenteerd, maar vaak is dan het hek van de dam", zegt een woordvoerster, die het overigens "sympathiek" vindt dat de directie zelf meedoet aan het loonoffer. 

"Als medewerkers vinden dat het toch beter is mee te doen, zou ik in elk geval eisen dat het offer wordt teruggestort zodra het weer beter gaat," aldus de woordvoerster.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top