ACTUEEL

Dromedarisprik tegen dodelijke ziekte MERS

Ent dromedarissen in. Dat voorkomt mogelijk dat ze mensen besmetten met de gevaarlijke longziekte MERS. Rotterdamse, Spaanse en Duitse onderzoekers hebben een vaccin voor de dieren ontwikkeld. Uit tests bleek dat de dromedarissen met een prik minder besmettelijk werden dan de dromedarissen zonder prik.

MERS brak een paar jaar geleden uit in het Midden-Oosten. Inmiddels is het ook op andere plekken opgedoken, zoals Zuid-Korea. Ongeveer 1600 mensen zijn besmet geraakt, van wie er ongeveer vijfhonderd aan zijn overleden. De ziekte begint bij dromedarissen, die mensen besmetten. Die patiënten kunnen vervolgens andere mensen ziekmaken.

,,We zijn een vaccin voor mensen aan het ontwikkelen. Maar wie ga je dan vaccineren? Je weet niet wie je moet hebben. Je kunt ook kijken of je het virus kunt aanpakken bij de bron, dus in de dromedaris, om verspreiding naar de mens te remmen'', zei onderzoeksleider Bart Haagmans van het Erasmus Medisch Centrum vrijdag. Hij benadrukt dat het een eerste stap is en dat het nog jaren duurt voor er een middel voor mensen tegen MERS is. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top