ACTUEEL

IGZ onderzoekt fabrikant schildkliermedicijn

Heeft de fabrikant van schildkliermedicijn Thyrax Duotab zich wel aan de wet gehouden? De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet daar onderzoek naar, zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid vrijdag. Ze wil niet zeggen wat de mogelijke straffen zijn. De inspectie zelf bevestigt alleen dat er een onderzoek loopt.

Fabrikant Aspen Pharma Trading is bezig de productie van het medicijn te verhuizen van Oss naar Duitsland. Daardoor kan het zeker een halfjaar geen Thyrax leveren. Tabletten in de dosis van 0,025 mg zijn vanaf februari niet meer te leveren. De tabletten van 0,100 en 0,150 mg zullen halverwege het jaar niet meer beschikbaar zijn.

Schippers spreekt van ,,een meer dan vervelende situatie''. Ruim 300.000 Nederlanders gebruiken Thyrax. Vanwege het tekort moeten ze overstappen naar een ander middel, maar hun lichaam moet daar eerst aan wennen. De overstap kan gepaard gaan met onder meer hartkloppingen, extra vermoeidheid en stofwisselingsproblemen.

Volgens de apothekersorganisatie KNMP leidt het dreigende tekort tot een run op de Nederlandse apotheken. Patiënten melden zich massaal aan de balie. De apothekersorganisatie zei eerder deze week al de handelwijze van Aspen maatschappelijk onverantwoord vinden. ,,De fabrikant houdt zich voor ons onbereikbaar", aldus directeur Léon Tinke van KNMP.

Fabrikant B-Medical van het merk Thyrofix, dat eveneens de werkzame stof levothyroxine bevat, verwacht 25 januari extra voorraden beschikbaar te krijgen. Hiermee kan het wegvallen van het aanbod Thyrax Duotab 0,025 mg worden opgevangen. Andere bedrijven die soortgelijke medicijnen maken, konden nog geen uitsluitsel geven over extra leveringen.

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) vindt dat Aspen een oplossing moet zoeken. ,,Het overstappen naar een ander geneesmiddel vraagt opnieuw ziekenhuisbezoeken, bloedwaardetesten en dus behandeling van de patiënt, voordat de medicatie voor de patiënt opnieuw is vastgesteld. Dit is een grote last voor de patiënt en leidt tot ondoelmatige zorg'', aldus de organisatie.

Thyrax is bedoeld voor mensen die last hebben van een trage schildklier. Die aandoening kan leiden tot overgewicht, vermoeidheid, traagheid en andere klachten.

Aspen was niet bereikbaar voor commentaar. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top