ACTUEEL

Honderden melden zich bij meldpunt Thyrax

Ruim zeshonderd mensen hebben zich gemeld bij een meldpunt voor patiƫnten die het schildkliermedicijn Thyrax gebruiken. Dit zegt de Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP) tegen de NOS.

ASP heeft het meldpunt dinsdag in het leven geroepen omdat producent Aspen het middel vanaf 1 februari niet langer kan leveren door problemen bij de verhuizing van de productielocatie. Daardoor worden zo'n 350 duizend patiënten gedupeerd, volgens de NOS. Zij moeten overstappen op een ander schildkliermedicijn en maken zich zorgen over de bijwerkingen.

Volgens ASP-voorzitter Tim Bueters is het nog te vroeg om te spreken over juridische stappen tegen de farmaceut. De vereniging wacht eerst het onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg af. Die onderzoekt of Aspen de wet heeft overtreden. Mogelijk heeft de farmaceut de overheid te laat op de hoogte gebracht van de leveringsproblemen.

Niet leverbaar

Thyrax-tabletten van 0,025 mg zullen zes tot negen maanden niet leverbaar zijn, verwacht de farmaceut. De helft van de patiënten in Nederland zou deze tabletten slikken. Zij moeten nu van het ene op het andere moment overstappen op een ander medicijn met de werkzame stof levothyroxine. Dit terwijl het volgens ASP vaak jaren heeft geduurd voordat zij op een optimale basis konden worden ingesteld.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top