Vastgoed

IVN vergroent zorgcentra voor gelukkiger ouderen

Het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) vergroent de komende jaren honderd zorgcentra om op die manier honderdduizend ouderen een gelukkiger oude dag te bezorgen. Het IVN helpt de zorgcentra bijvoorbeeld bij het aanleggen van een tuin en ontwikkelt nieuwe zorgproducten die te maken hebben met de natuur.

Het IVN introduceert het project Grijs, Groen & Gelukkig. De aftrap van het project heeft plaatsgevonden bij woon- en zorgcentrum Pennemes in Zaandam, door middel van de officiële opening van de Plantenwand. IVN heeft de Plantenwand ontwikkeld, die volgens de organisatie leidt tot een gezonder binnenklimaat. Mensen worden minder vaak ziek en de wand verbetert bovendien het welzijn.

Door zorgcentra te helpen ouderen opnieuw in contact te brengen met natuur, verbindt IVN naar eigen zeggen ouderen opnieuw met de natuur. Bastiaan Verberne, projectleider Grijs, Groen & Gelukkig: "De geuren en kleuren prikkelen de zintuigen van ouderen en doen herinneringen herleven. Zo draagt de natuur bij aan een gelukkige oude dag." Mensen die geregeld in aanraking komen met de natuur, voelen zich minder gestresst, hebben meer positieve gevoelens en brengen minder bezoeken aan de huisarts. En dat terwijl meer dan de helft van cliënten in zorginstellingen hooguit één keer per week buiten komt.

Beleeftuin

Grijs, Groen & Gelukkig is opgebouwd uit drie pijlers. Het IVN helpt zorgcentra met het aanleggen van een beleeftuin, moestuin of een groene binnenruimte. Daarnaast werft het Instituut vrijwilligers voor het uitvoeren van natuurbelevingsactiviteiten met ouderen, en leidt hen op. Ten slotte ontwikkelt het IVN nieuwe zorgproducten die te maken hebben met de natuur en geschikt zijn voor de ouderenzorg.

Eén van die zorgproducten is de Natuurkoffer, die wordt ingezet om de natuur dichtbij te halen voor een doelgroep die niet mobiel is. IVN-vrijwilligers brengen een koffer vol kastanjes, geurige kruiden, wol of zelfs levende slakken en kikkers mee naar verzorgingstehuizen om de zintuigen van ouderen te prikkelen en samen herinneringen op te halen. Ook Biowalking, de wandelingen die het IVN organiseert voor diabetici, kan in een andere vorm worden gegoten voor ouderen, zoals rollator- of rolstoeltochtjes.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top