ACTUEEL

'Insmeren met antimuggenspul is enige optie'

Blijven insmeren met muggenwerende middelen en onder een klamboe slapen. Dat is "de enige optie" voor reizigers die deze zomer naar de Olympische Spelen in Brazilië gaan, zegt muggendeskundige Bart Knols donderdag.

Hij maakt zich grote zorgen over de uitbraak van het zikavirus. "In Brazilië is de noodtoestand uitgeroepen. Dat doe je niet zo maar, het is daar een extreme situatie. Mijn vrees is vrij simpel: er is geen medicijn of vaccin tegen het virus, terwijl mensen daar straks in groten getale naartoe gaan", vertelt de medisch entomoloog.

Het zikavirus is voor volwassenen niet gevaarlijk, maar kan bij een ongeboren kind leiden tot ernstige hersenafwijkingen. De symptomen van het virus zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen.

Olympische dorp

Knols verwacht overigens in het olympische dorp in Rio de Janeiro en in de stadions geen problemen, maar wel in de gebieden daarbuiten. "In het olympische dorp wordt alles platgespoten, daar zul je straks geen mug vinden. Maar mensen die uitstapjes maken lopen een reëel risico besmet te raken, je weet niet wat voor maatregelen in de buitengebieden genomen worden."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top