ACTUEEL

Bart van U. legt verklaring af in zaak-Borst

Bart van U. wil een verklaring afleggen in de moordzaak van oud-minister Els Borst. Hij heeft dat donderdag laten weten bij de rechtbank in Rotterdam. De rechters zullen hem donderdag achter gesloten deuren aanhoren.

De mededeling over de verklaring komt geheel onverwacht. Eerder weigerde de verwarde Van U. iets te zeggen over de moord op Borst, of het lukte niet om hem te verhoren. Van U. wordt ervan verdacht dat hij Borst (2014) en zijn zus Loïs (2015) heeft gedood.

De zaak wordt nu nog niet inhoudelijk behandeld. Er wordt gekeken naar het verloop van het onderzoek en naar de verlenging van het voorarrest van de verdachte. Het rapport over de toerekeningsvatbaarheid van Van U. is nog niet klaar. Dat is belangrijk voor de rechtbank om uiteindelijk te kunnen vaststellen of Van U. verantwoordelijk kan worden gehouden voor de daden waarvan hij wordt beschuldigd.

Aanwijzingen

Hij heeft bekend dat hij zijn zus in januari vorig jaar heeft gedood in Rotterdam. Over de dood van Borst in februari 2014 in Bilthoven heeft hij dus tot nu toe nog niets losgelaten.

Het OM liet eerder weten dat het een behoorlijk aantal aanwijzingen heeft die wijzen op de betrokkenheid van Bart van U. bij de dood van ex-minister Els Borst. Zo is een haar op haar jas hoogstwaarschijnlijk afkomstig van Van U., net als een DNA-spoor op haar pantykous.

Ook zijn bij hem bestanden gevonden met het adres en de naam van Borst. De oud-minister zelf heeft voor haar dood verteld dat er op 29 januari 2014 een verwarde man aan haar deur was geweest, die vroeg naar de adressen van de oud-premiers Kok en Balkenende. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top