Tech

'Elke patiënt zijn eigen profielpagina'

Elke Nederlander heeft over een paar jaar zijn eigen profielpagina op internet, met daarin zijn eigen medische gegevens. Dat is het idee achter het project 'Meer regie over gezondheid', dat de Patiëntenfederatie NPCF coördineert.

"Mensen zien dan zelf hoe hun gezondheid zich ontwikkelt. En hoeven niet bij elke behandelaar opnieuw hun hele medische verleden te vertellen", aldus een woordvoerder van de NPCF. Het is de bedoeling dat patiënten zelf kunnen bijhouden wat ze doen en wat ze voelen. "De meeste mensen vertrekken van een doktersbezoek en bedenken dan wat ze nog hadden willen zeggen. In zo’n profiel kun je bijvoorbeeld schrijven: ik heb gisteren gesport en voelde me veel slechter met deze medicijnen. Als je het bijhoudt als een soort dagboek, weet je het als je de volgende keer naar de dokter gaat", zegt de woordvoerder.

Er worden al diverse producten aangeboden waarmee mensen hun gezondheidsinformatie in kunnen zien. Meestal zijn deze ontwikkeld op initiatief van zorgaanbieders of ICT-leveranciers. Maar, aldus de NPCF, het veilig bundelen en delen van informatie in persoonlijke gezondheidsdossiers is "ingewikkeld en nu nog beperkt mogelijk". De partijen achter 'Meer regie voor gezondheid' streven naar online omgevingen die van de patiënt zelf zijn en waar informatie uit allerlei bronnen aan gekoppeld kan worden.

De komende tijd stellen de partijen noodzakelijke randvoorwaarden vast die nodig zijn voor het gebruiksvriendelijk, veilig en betrouwbaar uitwisselen van gezondheidsinformatie. Ook brengen zij in kaart welke mogelijkheden er zijn om de ontwikkeling en het gebruik van online gezondheidsomgevingen te financieren en welke functies er minimaal nodig zijn om eigen gegevens in te zien en te delen. Met behulp van de door het programma ontwikkelde randvoorwaarden en basiseisen kunnen leveranciers en zorgverleners verder gaan met ontwikkelen. (Skipr/ ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

RaadvoordeOuderenbescherming

8 maart 2016

Twee punten van kritiek.
1. Dit clubje , waar PvdA-er Verbeet tegenwoordig een dikbelegde biterham verdient, vertegenwoordigt nul patienten!
2. Maf idee!

Hans ter Brake

8 maart 2016

In Zweden (en omgeving) al vele jaren realiteit; zetten nu stap naar volwaardig PGD. Woord "patiënt" in titel moet "burger" zijn denk ik.

Jan Kremer Kremer

9 maart 2016

Goed plan van al deze koepels. Uit mijn hart gegrepen.
Overigens bestaat deze 'profielpagina' al jaren en wordt door meer dan 10.000 mensen in meer of mindere mate gebruikt . Dus voor degene die niet kunnen wachten: ga naar www.mijnzorgnet.nl en maak je profielpagina aan. Voeg gegevens toe en deel ze met die mensen die je vertrouwt.

PS Zie een eerdere blog over dit onderwerp op Skipr:
http://www.skipr.nl/blogs/id1089-geen-100-geen-50-maar-16-miljoen-ziekenhuizen.html

Top