Vastgoed

Tekort aan seniorenwoningen neemt toe

Een tekort aan seniorenwoningen dreigt in 2020. Die verwachting spreekt meer dan de helft van de gemeenten uit in een onderzoek van Ipso Facto in opdracht van de ouderenbond ANBO. Ruim vier op de tien signaleren nu al een tekort aan seniorenwoningen, met name kleinere gemeenten.

Het aantal senioren stijgt flink door de naoorlogse geboortegolf en de toegenomen levensverwachting. Veel ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen of moeten dat omdat de bejaardenzorg steeds meer buiten instellingen wordt geplaatst.

Uit het onderzoek blijkt echter dat een aanzienlijk deel van de gemeenten de feiten over wonen van senioren nog niet op rij heeft. Zo heeft slechts 28 procent zicht op de woningen die relatief eenvoudig aangepast kunnen worden voor mensen met een beperking. 55 procent weet wel hoeveel woningen in de gemeente al geschikt zijn voor senioren.

Inzicht

"Het verschil in inzicht verschilt per gemeente enorm", stelt ANBO-directeur Liane den Haan verbaasd. Goed inzicht in de beschikbaarheid van woningen is volgens haar juist belangrijk "nu het overheidsbeleid gericht is op langer zelfstandig wonen."

Gemeenten en woningcorporaties hebben vaak al wel prestatieafspraken gemaakt over te behalen resultaten. Maar met zorgaanbieders of met andere gemeenten of projectontwikkelaars wordt door minder dan 20 procent van de gemeenten zulke afspraken gemaakt. "Daar moet de cultuuromslag dus nog plaatsvinden om de behoefte aan zorg en wonen te kunnen voorzien."

Het onderzoek wordt sinds 1998 om de vier of vijf jaar gehouden. Dit keer reageerden 114 gemeenten. Een respons van 29 procent, die redelijk goed was verdeeld naar gemeentegrootte, aldus ANBO. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wil

29 maart 2016

Gelukkig zijn er al simpele oplossingen om langer thuis te kunnen wonen in eigen vertrouwde omgeving.
Easysteppers: Stevige tussentreden voor op uw eigen trap waardoor u minder kracht nodig heeft en uw gewrichten minder zwaar worden belast.

'Een simpel traplift alternatief waarmee u langer vitaal thuis kunt blijven wonen.'
https://www.youtube.com/watch?v=DOL7U33ktus van TV Omroep Brabant

- Met traplopen werkt u aan de conditie van uw spieren, botten, hart, longen en bloedvaten.
- Met een goede conditie stijgt ook het zelf herstellend vermogen van uw lichaam bij ziekte of operatie.
- Elke maand, week of dag dat u blijft traplopen levert gezondheidswinst op.
Lees meer op www.esysteppers.nl

Top